Přírodní mořská keltská sůl. Tipy na její využití nejen v kuchyni

Přírodní Keltská sůl bez rafinace a příměsí je pravou mořskou solí. Oproti klasickým solím, včetně Himalájské, které jsou těženy ze země či z kamene, je keltská sůl dar moře a slunce. Těží se ve Francii v Guérande poblíž Keltského moře ve slaništích vybudovaných na vrstvě šedého jílu pomocí 2 000 let staré keltské metody a na rozdíl od komerčních solí není chemicky čištěna ani upravovaná a zachovává si tak širokou škálu cenných minerálů a stopových prvků (obsahuje jich přes 80).

Složením je téměř identická se slzami či s plazmou v naší krvi. Také se složením blíží k čerstvé kokosové vodě, která se např. v době 2. světové války používala jako transfuze krve. Nižší obsah chloridu sodného v Keltské soli dává prostor dalším minerálům a stopovým prvkům pocházejícím z jílu a moře.

Podobně, jako je to s bílou moukou a cukrem, je to i se klasickou kuchyňskou solí, neboť se jedná o rafinovanou a chemicky-průmyslově zpracovanou potravinu, z níž jsou všechny minerály odejmuty. Do tohoto „produktu“ je přidán zvlášť umělý jód v množství, které neurčilo moře, ale lidská norma. Tento proces si vyžaduje další nepřirozené postupy, mezi které patří i její bělení a přidávání hliníku pro její sypkost.

Keltská sůl je sušena pouze za pomoci slunce a větru, proto je lehce vlhká. Voda z oceánu je postupně vedena sérií jílovitých rybníků, kde se voda přirozeně filtruje. Poté slunce postupně vodu vypařuje a zanechává pouze velmi koncentrovanou slanou vodu. Farmáři následně za pomocí dřevěných nástrojů sůl ručně sbírají. Její šedou barvu vysvětluje přítomnost šedých minerálů z jílu.

Použití keltské soli:

V kuchyni: vaření, nakládání, solení. Keltská sůl je v kulinářském světě hodně známá a mnoho lidí ji považuje za nejkvalitnější dostupnou sůl.

Na koupele (kožní problémy a osvěžení těla): Osvěžujícího a příjemného efektu, jako bychom právě vylezli z moře, docílíme koupelí s keltskou solí – pokožka přijme do těla minerály, které jsou v soli hojně zastoupeny. Nemáme-li vanu, podobného účinku dosáhneme pravidelnou koupelí nohou. A pokud si chcete ozvláštnit svou koupel, přidejte

ČTĚTE TAKÉ:  Soutěž s přílohou Restart: Nová Biokuchařka Hanky Zemanové

keltska-2

Peeling: Dopřejte si skvělý peeling svého těla. Stačí smíchat keltskou sůl s olivovým nebo jiným olejem (kosový, sezamový, mandlový…). A pokud chcete opravdu skvěle „vytunit“ svůj peeling, pak použijte také trochu kakaa (doporučujeme toto geniální) a pak už si jen dopřát masáž těla. Vaše pokožka bude vláčná a jemná. Lze použít na ruce a celé tělo.

Ústní hygiena: Svou ústní dutinu zbavíme bakterií tak, že ústa budeme pravidelně vyplachovat roztokem z keltské soli. Dalším benefitem je, že přirozeně bělí zuby. Rovněž můžeme pár krystalků rozpustit v ústech a takto, bez použití past, které nejsou často pro tělo šetrné, čistit zuby i jazyk.

Výplach nosu: pokud používáte konvičku pro výplach nosu a do ní sůl, pak i tato keltská sůl je ideálním doplňkem.

Ukažte tento článek i vašim přátelům:

12 komentářů: „Přírodní mořská keltská sůl. Tipy na její využití nejen v kuchyni

Komentáře nejsou povoleny.