Zelí je pokladnicí vitamínů + recept na zelňáky z kvašeného zelí
Zelí je pokladnicí vitamínů
Zelí rostlo už v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík. Využívalo se k léčebným účelům v lidové medicíně už v dávných dobách, protože bylo vždy považováno za pokladnici vitamínů, za účinný prostředek při léčení nejrůznějších nemocí a jako velký pomocník zvýšení odolnosti organizmu.
Zelí aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Uvolňuje napětí, podporuje spánek a posiluje imunitní systém, povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk. Rozválené vnitřní čerstvé listy bílého zelí můžeme přikládat na bolavé, či oteklé kolenní, loketní nebo ramenní klouby a ovázat ručníkem a nechat působit 4 hodiny.
To nejlepší ze zelí dostaneme, pokud ho budeme jíst syrové. Hlávky pokrájené na nudličky jsou dobrým základem salátů. A jedna zajímavost. Košťál obsahuje 3x více živin než samotné listy, je dobré jej tedy nevyhazovat.
Recept na zelňáky z kvašeného zelí (viz obrázek)
Ingredience:
4 hrnky domácího kvašeného bílého zelí s křenem (nebo zelí červené)
2 větší mrkve
½ hrnku lněného semínka hnědého a zlatého
½ hrnku slunečnicového semínka
½ hrnku dýňového semínka
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky kayenského pepře
Snítka rozmarýnu
2 hrsti různých bylinek (petrželka, bazalka, estragon, majoránka, dobromysl atd.)
Slunečnicové, dýňové a lněné semínko namočíme na 12 hod. do čisté vody (každé zvlášť). Slunečnicové a dýňové semínko propláchneme, polovinu dáme do mixeru, přidáme mrkev, koření a jen krátce umixujeme, aby byla vidět konzistence potravin. Směs dáme do velké mísy, přidáme zelí, lněné semínko, druhou polovinu slunečnicových a dýňových semínek, nakrájené bylinky a rukou dobře vše promícháme. Směs rozetřeme na sítka do sušičky a sušíme 12 hodin.
Kvašené zelí – ingredience:
1 hlávka bílého zelí (nebo červeného)
2 lžíce jemně strouhaného křenu
1 na hrubo nastrouhané jablko
1 na hrubo nakrájená velká bílá cibule
Lžíce mořské soli
Lžička kmínu
Zelí nakrouháme na nudličky, přidáme ostatní ingredience, promícháme a napěchujeme do kameninové nádoby. Necháme v teple kvasit asi 14 dní.
Autorka: Anna Hýžová, www.ziva-strava.cz
Ukázka z autorčiny nové knihy: Škola živé stravy- Vitariánství jako Cesta – pohled do světa nevařené – živé stravy
Pingback: bossa nova piano