Máte přebytky rajčat? Top recepty na jejich zpracování.

Rajské jablíčko neodmyslitelně patří do naší letní kuchyně i jídelníčku. Co ale s rajčaty, když jich máte nadbytek a nestíháte je jíst tak, jak jsou nejlepší – čerstvá. A nebo je chcete uchovat z vlastní nestříkané, nechemické zahrádky pro podzim a zimu? Máme pro vás několik skvělých tipů pro jejich uchování.

Nejprve se ale podíváme na zdravotní účinky rajčat. Říká se, že se vařením dokonce zvyšují. Rajská jablíčka jsou dobrým zdrojem vitaminu A, draslíku a železa. Během vaření nezpomeňte přidat tuk, pro lepší vstřebatelnost vitamínů rozpustných v tucích.
Rajčata obsahují lykopen – červené barvivo – které je velmi silným atioxidantem.

Nyní se „roztrhl pytel“ s recepty se zelenými rajčaty. Na to ale pozor. Rajčata lze zpracovat i zelená, ale konzumujte produkt pouze v omezeném množství! Mají totiž vysoký obsah solaninu, který není vhodný pro ledviny. Zároveň je nutno podotknout, že zaváření nebo „zelená rajčata nasladko“ není výmysl doby, ale tvořily takto už naše babičky a prababičky.

My se ale dnes podíváme na recepty ze zralých rajčat.

SUŠENÁ RAJČATA V OLIVOVÉM OLEJI
Ingredience: rajčata, olivový olej, sůl, česnek, případně bazalka dle chuti

Rajčata nakrájejte na kolečka a buď v sušičce nebo na pekáči s pečicím papírem sušte na max. 45 stupňů. Rajčata ztratí hodně vody a tedy i objemu. Ale zase jsou velmi sladká a lahodná. Můžete nechat takto, nebo naložit do olivového oleje třeba s česnekem. A takto uchovat v chladu. Vydrží velmi dlouho.

RAJČATOVÁ OMÁČKA (SUGO)
Ingredience: cibule 1 kg , mrkev 3 ks , česnek 18 stroužků , řapíkatý celer 1 ks , rajče 6 kg – zralá, masitá, olivový olej 180 ml , víno bílé 250 ml , sůl 6 ČL , krupicový cukr 2 PL , tymián 6 snítek , šalvěj 1 snítka , bobkový list 6 ks, bio citronóvá kůra 4 ks spirály, bazalka 1 svazek

  • Oloupejte cibuli, mrkev, česnek a řapíkatý celer – vše nahrubo nakrájejte nahrubo a poté rozmixujte (rozsekejte) v robotu na drobno. Dejte stranou. 
  • Rajčata vhoďte do vroucí vody a vařte 1 minutu, poté slijte a nechte vychladnout. „Bubáka“ – tvrdší zelenou část vyřízněte a rajčata oloupejte. Nasekejte na hrubé kousky – cca 1-2cm.
  • Na olivovém oleji zpěňte připravenou zeleninu z bodu 1), restujte s mícháním max.10 minut – do změknutí. Přilijte víno a přidejte rajčata, cukr a sůl. Poté přiveďte k varu.
  • Vroucí omáčku přelijte do vyššího pekáče a a v troubě předehřáté na 200°C pečte za občasného míchání do zhoustnutí.
  • Z bylinek (tymián, bobkový list) a citronu vytvořte „kytičku“, kterou svážete kuchyňským provázkem. Šalvěji otrhejte listy, ze stonků udělejte také kytičku. Oba svazky přidejte do vařící se omáčky. Asi 5 minut před dokončením přidejte nasekané bazalkové lístky a dle chuti můžete dosolit. 
  • Poté, co je omáčka hotová, vylovte z ní bylinky, nalijte do vymytých sklenic, zavíčkujte a sterilujte – nebo vložte znovu do trouby – do nového čistého pekáče s vodou na dně, sklenice vložte víčky nahoru. „Zavářejte“ na 100 stupňů přibližně 20 minut.
  • Po zavaření vyndejte sklenice a otočte víčkem dolů. Nechte takto zcela zchladnout.
ČTĚTE TAKÉ:  Pozvánka: Týdenní jógový pobyt se zaměřením na ásany a čakry - v Jizerských horách

Omáčku používejte na těstoviny, špagety a všude tam, kde byste použili rajčatový protlak nebo omáčku…

RAJČATOVÝ PROTLAK
Dobře vyzrálá červená rajčata – na 1 kg protlaku: 35 g cukru, 35 g soli

RAJČATOVÝ ROZVAR
skvělý jako základ pro rajskou omáčku, nebo jakékoliv další omáčky, kde používáte rajčata – protlak..
Velmi jednoduchý recept – kdy všechna rajčata „odbubákujeme“ a rozkrájíme na menší kousky. Dáme dusit, nemusíme podlévat, rajčata pustí hodně vody. Dusíme dokud nezredukujeme většinu vody. Poté buď necháme vychladnout a zamrazíme. Nebo ještě horké naplníme do sklenic a opět zavaříme (viz předchozí recept).
Nemusíme nijak dále dochucovat. Dochutíme až při dalším vaření.

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: