Střeva, mikrobiom a my
O střevech se mluví ve spojení s mikrobiomem (Jde o přesnější pojmenování mikrobiálního společenstva, které zahrnuje veškeré „mikroobyvatele“, jež žijí v lidském těle nebo na něm.) stále častěji. Je to poměrně obsáhlé téma. Tento, až pět metrů dlouhý orgán má totiž na starost naše spokojené žití, nálady i imunitu.
Pokud střeva nejsou v kondici, můžete mít často chuť na sladké, přibírání či naopak úbytek na váze, změny nálad, plynatost, kožní problémy a v neposlední řadě také problémy s vyprazdňováním (zácpa nebo průjem). Možná hledáte příčiny někde jinde.
Ale co když opravdu stačí jen dát svá střeva do pořádku? Jde o klíčový orgán pro naši imunitu – a to až ze 70 %. A je to logické, co sníme, to nám zažívacím traktem prochází, ve střevě zpracovává, vstřebává nebo odchází. Navíc výzkumy ukazují osu střevo – mozek, která zahrnuje oboustrannou komunikaci mezi centrálním a střevním nervovým systémem. Dochází tak ke spojení emočního a kognitivního centra mozku s periferními střevními funkcemi. Tedy, vyplývá z toho, že je střevní mikrobiom důležitější, než jsme si doposud mysleli.
„Osazenstvo“ našeho střeva souvisí tedy nejen se zmiňovanou imunitou, ale také s naším duševním zdravím. Ve střevech se kromě trávení potravy absorbují vitamíny a minerály, produkuje se v něm až 90 % serotoninu (látka potřebná k přenosu signálů v mozku) a mnoho dalších funkcí, které významně ovlivňují fungování našeho těla. Dokonce lékaři tvrdí, že ve střevech se rozhoduje o vzniku autoimunitních onemocnění a možná také rakoviny či arterosklerózy.
Jak tedy své tělo a jeho „obyvatele“ podpořit?
Samozřejmě stravou. Jezte kvašenou zeleninu – kimči, pickles, pijte kefír, odšťavený řapíkatý celer či kombuchu. Také myslete na to, že je třeba svým střevům pravidelně odlehčovat skrze vhodnou skladbu stravy.
Vaše jídlo byste si měli chuťově užít, ale zároveň je třeba přemýšlet nad jeho skladbou a pomalu se učit ubrat méně masa, mléčných výrobků, cukru a mouky a naopak přidat na straně zeleniny (ideálně vlastní, bez chemie!). Protože chvilkové požitky nejsou nic proti tomu, kdy můžete žít zdravý a plnohodnotný život bez zbytečných zdravotních problémů. A u jídla to začíná…i končí.