Prosinec – měsíc tlustého střeva

Prosinec je v našem životě tak trochu extrémním obdobím. Příroda káže, abychom se zastavili, zpomalili a popřemýšleli. Civilizace nás ale nutí zrychlit, vše stihnout a sníst více jídla, než je zdrávo. Tento měsíc patří z pohledu čínské medicíny tlustému střevu. To má za úkol odvádět odpady z těla, čistit nás a vstřebávat potřebné látky z potravy. Je velmi důležitým místem naší imunity. Z hlediska psychiky je místem našeho podvědomí a strachů. A proto je nutné se o něj starat a mít tlusté střevo čisté.

Mezi projevy oslabení tlustého střeva patří zácpa či průjem, nadýmání, časté rýmy, virózy, únava, nečistá pleť a různé vyrážky, ekzémy, bolesti hlavy, migrény, nebo bolesti v oblasti bederní páteře. Čisté a zdravé střevo předává vitamíny, vodu a další výživu do celého těla. Pokud je střevo zanesené, přenáší i nechtěné látky, které tak naše tělo „otravují“. Dle lékařů máme v tlustém střevě až 9 kg toxinů.

Nejdůležitější pro fungování zdravého střeva je dostatek vlákniny ze zeleniny a ovoce, a dostatek vody. Důležité je nekombinovat velké množství surovin v jednom jídle a dodržovat dostatečnou pauzu mezi jídly. Pokud tomu tak není, jídlo zahnívá a objevují se výše uvedené projevy.

Mezi doporučené potraviny patří: celozrnná rýže, oves, pohanka, červená čočka, jakákoliv zelenina, česnek, pórek, zázvor, černá ředkev, jablka, hrušky. Vhodné jsou také vlašské ořechy (ty se hůře tráví, proto je dobré je vždy před konzumací pár hodin máčet ve vodě a také kombinovat s lískovými oříšky). Z bylinek a koření využívejte kmín, fenykl, anýz, skořice, plicník lékařský. Doporučení je také vynechávat až do jara mléčné výrobky, které nás ochlazují a zahleňují. Během Vánoc pak zkuste jíst spíše střídmě a nechat celému tělu čas na trávení.

TIP NA UDRŽENÍ DOBRÉHO STAVU TLUSTÉHO STŘEVA:  Pijte pravidelně čaj z mochny stříbrné. Lze užívat kúru po dobu 30 dnů, čtyřikrát denně před jídlem.  Tato bylina je účinná i při problémech se žlučníkem, ledvinami a močovým systémem.

ČTĚTE TAKÉ:  Rozhovor měsíce PETR KLÍMA: „Budete překvapeni, kde se dají využít jáhly, pohanka nebo bulgur“
Ukažte tento článek i vašim přátelům: