ZÁKLADNÍ DOPORUČENÍ ZDRAVÉHO SELSKÉHO ROZUMU
Všechna doporučení se dají snadno shrnout. Jezme jednoduchá jídla, která se skládají ze základních a přírodních potravin převážně rostlinného původu.
Jednoduchým jídlem myslím prosté kombinace a snadno zapamatovatelné zásady. Nezatěžujte se složitými dietami a stravovacími systémy. Když jsou pravidla příliš komplikovaná, nutí vás měřit, vážit, počítat kalorie, porce či obsah živin, znemožňují vám jíst jídlo s rodinou či přáteli, nelze je udržovat dlouhodobě. Není dobré postavit výživu na odříkání. Jídlo nám má přinášet radost a příjemné pocity. Čím jednodušší pravidla zdravé stravy přijmeme nebo si sami vytvoříme, tím pravděpodobněji je uvedeme v život. A tím větší šanci mají na to, aby nás neomezovaly, nestresovaly a abychom je dlouhodobě žili. Ideální inspirací je tzv. Zdravý talíř.
Základní potraviny jsou takové, které nebyly zpracovány potravinářským průmyslem, tedy „rafinovány“. Jsou to potraviny ve své původní podobě, tak, jak nám je příroda nabízí, nebo zpracované tradičním přirozeným způsobem. Snadno je poznáte, protože na nich ve většině případů není dlouhý seznam surovin, ze kterých byly vyrobeny. Neobsahují konzervanty, dochucovadla, glutamáty, aromata, umělá sladidla či průmyslové tuky. Tím pádem se nemusíte namáhat luštěním éček.
Přírodním mám na mysli co nejpřirozenější způsob, jakým vznikly. Ideální je, když jsou sezónní, českého původu a pocházejí z ekologického zemědělství nebo z vaší zahrádky. Neobsahují zbytkové pesticidy, GMO, v případě živočišných potravin pocházejí od zvířat, která žijí přirozeně, znají slunce, čerstvý vzduch a zelenou pastvu.
Převážně rostlinný původ doporučuji, protože jíst zeleninu, ovoce, byliny, luštěniny, ořechy, semínka či obiloviny prospívá zdraví, je to ekonomičtější, ekologičtější a etičtější. Problém není v tom, že bychom si nemohli dát kvalitní máslo, vejce nebo kousek masa, ale v tom, že tyto potraviny jíme denně, někdy dokonce několikrát za den. Výzkumy prokazují, že přehnaná konzumace živočišných potravin přímo souvisí s rozvojem rakoviny a civilizačních nemocí. Rostlinné potraviny obsahují více antioxidantů, minerálních látek, vitaminů a vlákniny, což při současném životním stylu, ve kterém přibývá toxických látek i stresu, potřebujeme.
Text pochází z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové, www.smartpress.cz • Foto: Alena Hrbková
O knize: Původní biokuchařku chtěla Hanka po deseti letech pouze zaktualizovat, ale protože „bio svět“ zaznamenal výrazný posun a my jsme také v poslední době zahlceni množstvím nových informací z oblasti raw stravy, vegetariánských směrů výživy, superpotravin nebo třeba bezlepkových surovin, rozhodla se proto celou knihu kompletně přepracovat a doplnit, abyste z ní mohli čerpat inspiraci pro svůj každodenní život (celkový rozsah nové knihy vzrostl na 336 stran). V Nové biokuchařce najdete rozsáhlou výživovou část a přes 80 nových receptů, k nimž patří mimo jiné i masové recepty šéfkuchaře Davida Šaška
Pingback: hydroxychloroquine dosing for coronavirus
Pingback: hydroxychloroquine drops
Pingback: hydroxychloroquine africa covid
Pingback: hydroxychloroquine coronavirus success
Pingback: first time ivermectil use
Pingback: where to buy dapoxetine online
Pingback: stromectol and milk
Pingback: humans antiparasitic and stromectol
Pingback: prednisone dosage
Pingback: stromectol 6mg capsules price
Pingback: ivermectin 875 mg
Pingback: ivermectin 6 online
Pingback: ivermectin virus
Pingback: ivermectin on ebay
Pingback: can humans take ivermectin
Pingback: clomiphene citrate for men side effects
Pingback: ivermectin price comparison
Pingback: ivermectin cost
Pingback: ivermectin 12 mg
Pingback: sildenafil 60mg price
Pingback: viagra pills over the counter canada
Pingback: coupons discounts for prescription drugs
Pingback: prescription cost for cialis
Pingback: hydroxychloroquine for sale amazon
Pingback: stromectol in canada for sale
Pingback: sildenafil otc usa
Pingback: generic tadalafil
Pingback: generic viagra over the counter canada
Pingback: confeitofilm