CESTY KE ZDRAVÍ – SRPNOVÉ RECEPTY INSPIROVANÉ ÁJURVÉDOU

Léto a teplé počasí přináší doporučení jíst méně než v chladném počasí a naopak více pít. Pro ochlazení nepijte příliš studené nápoje, na které tělo reaguje přehříváním. Vyzkoušejte třeba ochlazující jogurtové lassí (recept na našem webu). Další tipy i s recepty na vhodnou stravu pro toto období vám právě přinášíme:

Cuketový salát jako malé jídlo
V srpnu máme dostatek čerstvých cuket, které jsou výborně stravitelné. Cuketa je  výborným zdrojem karotenů. Velmi dobře se hodí do očistných diet.

Orestujeme si mladou cuketu ( cca 15 cm) na olivovém oleji. Smícháme s najemno nakrájeným mladým zelím a rukolou, přidáme sůl, nasekanou bazalku nebo kopr. Dochutíme nakrájeným kozím sýrem, nebo čerstvým kravským sýrem a pár kapkami citrónu. Přílohou může být žitný chléb.

Jáhlové kousky s cuketovým zelím
Příprava kousků je jednoduchá. Jáhly spaříme, potom se špetkou soli uvaříme (vaří se jako rýže). Po vypnutí necháme zchladnout, ale musí být ještě teplé. Pak vyklopíme jáhlovou hmotu z hrnce a nakrájíme na kousky.

Cuketové zelí (cca 4 porce)
1½ cukety, 3 jablka, velmi dobře se hodí i letní, pórek (5 cm), sůl, olivový olej, ghí, jablečný ocet, třtinový cukr, kmín.
Na olivovém oleji a ghí osmahneme nakrájený pórek, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Přidáme na jemno nastrouhanou cuketu a jablíčka. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Cuketové zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme solí, octem popř. ještě cukrem.

Jablíčkové knedlíky – letní jablka (cca 3 porce)
6 středních jablek, 1 lžíce ghí, 1 lžíce tř. cukru, skořice, ½ až 2/3 hrnku vody, 1 hrnek pohankové krupice.
Jablka oloupeme, nastrouháme a dáme s cukrem, ghí, skořicí a vodou vařit. Jakmile jsou měkká, přidáme pohankovou krupici a pomalu mícháme až je krupice uvařená. Odstavíme a necháme dojít, měli bychom mít hmotu podobající se tužší kaši. Z mírně vychladlého tvoříme knedlíky nebo škubánky. Podáváme s tvarohem, cukrem a ghí.  Lze je také ohřát na ghí. Jedná se o lahodné, ale syté jídlo, které se hodí do očistných diet.

Co dělat, když nás v létě trápí žlučník?
Vyplatí se dietka, můžete použít rýžovou polévku, ovesné vločky. Vyhnout bychom se měli alkoholu, ostrým jídlům a kyselému ovoci. Někdy pomůže pití čaje ze zeměžluče – bylinky na zklidnění žlučníku by měly být hořké. Dosti často je nutné uklidnit svoji mysl. Někdy, zejména po častějším pobytu na sluníčku, můžeme cítit přetlak, dokonce i vztek a to jak projevený, tak i neprojevený. Na uklidnění je v létě ideální pobyt v lese a můžete sbírat houby nebo borůvky. Stačí, že se projdete v klidu v místě, kde je vlaho,  kde není horko, je tam ticho a člověk může být chvilku jen sám.
Na bolavé místo (oblast žlučníku) můžete přiložit i studený obklad z hořčin (zeměžluč, jablečník, pelyněk) a je důležité se vyhnout ostrým a kyselým pokrmům (pozor i na cibuli, česnek, rajčata a papriku).

ČTĚTE TAKÉ:  DÝŇOVÉ HODOVÁNÍ - SUPER RECEPTY Z DÝNĚ

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví

foto: freepik.com

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: