Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Jen málokdo nezná kurkumu. Jde o jedno z nejvíce používaných koření současnosti (a velmi oblíbené v ájurvédské kuchyni). Kurkumu lze koupit buď v prášku a nebo čerstvou. V obou případech si dávejte pozor při práci s ní, protože velmi silně barví a těžko se pak oranžová barva dostává z oblečení, nádobí i rukou. To je ovšem její jediné negativum.

Sama o sobě je tak zdravá, že i tu barvu jí rádi odpustíte. Pokud ji smícháte s medem (můžete využít bio koření – sušený prášek, a nebo si na co nejjemněji nastrouhat „živou“ kurkumu, která krásně voní a moc dobře chutná), dostanete skvělý elixír.

V prvé řadě podporuje růst prospěšné mikroflóry ve střevech (stále více skloňovaný mikrobiom), působí proti plísním, antibakteriálně (tedy jako přírodní antibiotikum), podporuje očistu a funkci jater, dýchacích cest, mozku, zpomaluje stárnutí organismu i růst nádorů, snižuje stárnutí pokožky…

Pokud smícháte kurkumu (1 polévková lžíce) s medem (100 g) a ještě přidáte pepř, který několikanásobně podporuje účinky kurkumy, pak dostanete nejen vynikající, ale také přírodní prostředek, který podpoří vaše tělo.

Pokud máte akutní problémy (rýma, chřipka…), doporučuje se užívat 1 čajovou lžičku každou hodinu jeden den, druhý den po dvou hodinách a třetí den 3x za den. Směs je ideální chvíli poválet v ústech než ji spolknete. V případě prevence stačí 1 čajová lžička 3x denně.

-red-

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Soutěž s křížovkou o knihu Buddhovy pohádky