ZDRAVÉ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO SE VRACÍ DO NAŠICH KUCHYNÍ. ZKUSTE HO I VY!

Ghí? Že vám to nic neříká? A přepuštěné máslo? Jedná se o stejný produkt, ghí je pouze starý sanskrtský výraz používaný ajurvédou (= stará indická medicína, která považuje ghí pro své účinky za elixír života. Ajurvédu je Světovou zdravotnickou organizací uznávána jako účinná alternativní medicína, kterou se v posledních letech začíná řídit také čím dál více našinců). Přepuštěné máslo však používaly už naše babičky. A to především proto, že v době bez ledniček to byla jediná možnost, jak jej uchovat po dlouhé měsíce. V tomto stavu se totiž máslo téměř nekazí, protože neobsahuje bílkovinu, jež by kažení podpořila. Ve starých kuchařských knihách můžeme narazit na přepuštěné máslo (nazývané také jako šmolc) doporučované na smažení, maštění, do polévek a omáček, k potírání pečínek nebo při pečení buchet a koláčů. A to možná naše babičky ani netušily, jaké další blahodárné účinky toto máslo má. Ajurvéda tvrdí, že napomáhá trávení, upravuje hladinu tuků v krvi, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci a dokonce i hubnutí, omlazuje a má hojivé účinky. Má však ještě jednu obrovskou výhodu – nepřepaluje se ani při vysokých teplotách. V době, kdy začínáme mnohem více přemýšlet nad kvalitou naší stravy i její (ne)prospěšnosti, v době, kdy na stravu začínáme pohlížet jako na ten nejpřirozenější lék, je dobré zamyslet se také nad příjmem a kvalitou tuků v našem jídle. Přepuštěné máslo seženete sice v obchodech, ale jednoduše si ho můžete připravit i doma. Z 500g původního másla dostaneme cca 350 g čistého tuku, který vydrží i několik týdnů mimo ledničku, využití má naprosto stejné jako „normální“ máslo. A jak na to?

Tři kvalitní másla vložte do pánve na malý oheň a nechte rozpustit. Poté zvyšte oheň na střední. Postupně sbírejte pěnu, která na povrchu vzniká (tu vyhoďte). Jakmile se začne máslo vařit – a začne se odpařovat voda – opět snižte oheň a pomalu vařte asi deset minut. Přepuštěné máslo je hotové ve chvíli, kdy je odpařena všechna voda a mléčná sušina na dně získala zlatohnědou barvu. Tuk je čirý a je vidět na dno. Máslo nechte vychladnout a sceďte do misky, nebo sklenice. Hotovo.