III. ČÍM SE V ZIMĚ ZAHŘÁT A ZÁROVEŇ POSILNIT IMUNITU?

  • MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM
    Ingredience:
    6 velkých mrkví
    2 lžíce řepkového oleje
    1 lžíce bylinkového oleje (není nutné)
    1 malá cibule
    750 ml zeleninového vývaru
    4 cm kousek zázvoru (nebo dle chuti a požadované síly)
    1 limeta (nebo druhá varianta – místo limety smetana)
    na ozdobu koriandr, nebo jinou zelenou bylinku
    sůl, pepř
  • Postup:
    Osmažíme si cibulku, na kterou pak přidáme oloupanou na menší kostičky nakrájenou mrkev a restujeme až cibule zesklovatí. Zalijeme horkým vývarem, přidáme nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vaříme asi 10 minut – až mrkev změkne. Tyčovým mixérem pak rozmixujeme polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky limety (nebo místo limety přidáme smetanu a necháme prohřát). Podáváme s čerstvě mletým pepřem a dozdobíme bylinkou.