Cesty ke zdraví: Odlehčené zimní recepty inspirované ájurvédou

První měsíce v novém roce mnoho z nás vnímá jako čas na návrat ke svým „starým kilům“, kdy je potřeba nejen zhubnout, ale také své tělo odlehčit. Jak na to radí skrze recepty Iva Georigievová.

Fazolový guláš  (asi 4 porce)

1 hrnek bílých fazolí (je důležité vybrat takové, které se po namočení rychle uvaří), 8–10 sušených rajčat, saturajka (1 lžička), bobkový list (2 kusy), mletá paprika, 5cm pórku, tymián,dýně (2 hrnky nakrájené), 1 malý stroužek česneku, pokud máte, tak i troška pískavice, jemné kari, kmín, koriandr, nové koření, zakysaná smetana (dle vás), sůl, ghí.

Jako příloha může být basmati rýže (asi 1 hrnek).

Fazole namočíme, nejlépe přes noc. Uvaříme je s troškou saturajky, bobkového listu a nového koření. Vodu slijeme a na ghí orestujeme nakrájenou dýni, nakrájená sušená rajčata (ty je také vhodné nejprve namočit), pórek a česnek. Přidáme ostatní koření a uvařené fazole, pomalu s troškou vody vaříme. Mezitím si uvaříme basmati rýži. Do fazolí můžeme přidat zakysanou smetanu, popřípadě přidáme trošku vody. Je možné také na pokrm nastrouhat kvalitní sýr.

Jáhlový koláč s tvarohem (množství je na pekáč)

Těsto
Propláchnuté jáhly (1hrnek) dáme s 2 hrnky vody a špetkou soli vařit. Vaří se krátce (jako rýže cca 5–10 minut) a nechávají se v zakrytém hrnci dojít. Po uvaření je necháme mírně zchladnout (odebereme asi ¼, tu použijeme později na svrchní část koláče) a do zbylého přidáme 0,5 kg tvarohu, 1/3 hrnku třtinového cukru, 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva. Tuto směs poklademe na dno vymazaného pekáče (vymazáváme ghí).

Náplň
Oloupaná a nastrouhaná jablka (10–15 kusů), rozinky (2 lžíce), nakrájené mandle (2–3 lžíce), skořice, třtinový cukr (asi 3 vrchovaté lžíce, zde přizpůsobit sladkosti jablek), ghí (3 lžíce).Vše smícháme a poklademe na těsto. Dáme péci (asi 180 °C). Po cca 15 až 20 minutách přidáme vrchní vrstvu.

Vrchní vrstva
Uvařené jáhly (1/4 z původního množství), 2 kusy bílků, 2 vrchovaté lžíce třtinového cukru. Bílky vyšleháme do pěny (postupně přidáváme cukr) a smícháme je s jáhly a vložíme na náplň a vše dopečeme.

Koláč můžeme jíst ještě teplý, ale i po vychladnutí výborně chutná.

Zimní bylinkový čajíček na dobrou náladu a zahřátí (množství je na jednu konvičku cca 1,5 litru)
Kardamom (1/5 lžičky), lípa květ (1/2 lžičky), meduňka (1/2lžičky), skořice celá (3 cm), řepík (1/2 lžičky). Vše chvilku převaříme a poté přecedíme. Dle potřeby je možné přisladit již mírně vychladlé medem nebo javorovým sirupem.

Novoroční salát
1/3 červeného zelí – najemno nakrájíme, sůl, kurkuma, med, vinný ocet, křen (trošku a nastrouháme), 1 jablko (na jemno nastrouhané), zakysaná smetana (1 lžíce), olivový olej.

Med, olivový olej, jablečný ocet, křen a sůl metličkou jemně smícháme a poté přidáme ostatními ingredience a popřípadě ještě dochutíme.

Co dělat, když se nám po vánočním hodování zhoršila cukrovka (získaná)?
Velmi dobré je do denního režimu zařadit obyčejnou chůzi. Zlepšíte si kondici a podpoříte psychiku, která je v tomto případě velmi důležitá. Zařaďte do jídelníčku kvašené zelí, čočku, fazole, ječné kroupy – nikoliv však v kombinaci s masem a uzeninou. Do čajů přidávejte skořici. Do zeleninových polévek je velmi chutná pískavice, která podpoří i správnou funkci ledvin a v chladném počasí pomáhá snížit zahlenění.

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu,  Recepty  pochází z nové  publikace Ivy Georgievové Celý rok ve zdraví s poznáním a v radosti.

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: