CESTY KE ZDRAVÍ – letní ájurvédská inspirace

Léto  odstartovalo a je specifické především horkem. A proto je v tuto dobu vhodné do svého jídelníčku zařadit chladivé potraviny jakou jsou například máta, kedlubna, paprika, melouny, třešně, rýže, fazole, cizrna a další. Chcete-li vyzkoušet letní recepty inspirované ájurvédou, pak vám přinášíme několik tipů.

Čerstvá bezinková šťáva s bylinkami
2/3 hrnku třtinového cukru, 2 až 3 nakrájené citrony či limetky, ty jsme zbavili kůry, 1,5 až 2 litry převařené teplé vody, asi 10 bezinkových květů, čerstvé lístky máty a meduňky (trošku).

Do skleněného či keramického džbánu (pokud ho nevlastníme tak postačí vypařená zavařovací sklenice) dáme postupně všechny přísady, napěchujeme bezinkové květy a zalijeme teplou převařenou vodou. Při zrání (1hodina) šťáva provoní celý byt, má osvěžující chuť. Ředíme teplou nebo vlažnou vodou. Doporučuji vypít do několika hodin od začátku výroby. Poměr cukru upravte dle chuti.

Čočková polévka s mladou kapustou a zelenou petrželkou
(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

Mrkev (1 kus), petržel (kořenová 1 kus), 1/3 kapusty, ml. koriandr, saturajka, ochucovadlo bez glutamanu sodného, jemné kari, lžička jablečného octa, troška nastrouhaného zázvoru, červená čočka (1 hrnek), ghí, sůl, zelená petrželka, kmín. Pokud máte rádi libeček, přidejte ho.

Na ghí orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a dáme ostatní suroviny. Krátce vaříme. Polévka se hodí do diet v jakémkoli ročním čase, je velmi dobře stravitelná, pomáhá normalizovat cukr v těle, obnovuje sliznice, podporuje správné vyprazdňování, posiluje, hodí se i v době nemoci.

Kapusta je bohatá na vlákninu – je prevencí rakoviny tlustého střeva. Spolu s kmínem pomáhá odvodňit a pročistit. Pozor však, obsahuje šťavelany.

Zelená petrželová nať – velmi chutné zelené koření. Dobře působí při premenstruačních potížích (křeče a bolest hlavy a odvodňuje). Dále snižuje vodnatelnost, otoky (patří sem i otoky žláz a prsou). A to výčet jeho schopností ještě nekončí. Působí proti šerosleposti, pomáhá při velké únavě a anémii.

Pohankové palačinky- zapečené s tvarohem a jahodami (recept je na 3-4 palačinky)

Těsto na palačinky: 1 vejce, 0,5 hrnku mléka, 5 vrchovatých lžic pohankové mouky.
Vše smícháme, a smažíme na trošce ghí. Pokud by se nám těsto trhalo, přidáme ještě trochu pohankové mouky. Pokud by bylo naopak palačinkové těsto příliš tuhé, přidáme tekutinu.

Na zapečení potřebujeme: hotové čerstvě usmažené palačinky, tvaroh 0,5 kg až 0,75 kg, třtinový cukr, ghí a čerstvé nakrájené jahody.

Palačinky potřeme tvarohem, přidáme natenko nakrájené jahody, posypeme cukrem a zabalíme, dáme vedle sebe do vymazaného pekáčku (ghí). Potřeme je ghí a ještě posypeme tvarohem, nakrájenými jahodami a tř.cukrem. Krátce zapečeme.

Jahody podporují krvetvorbu, posilují kosti, pomáhají růstu vlasů. Pozor někdo má na ně alergickou reakci a obsahují šťavelany.

ČTĚTE TAKÉ:  JAK SI UŽÍT LÉTO NA MAXIMUM? aneb Co letos v létě musíte zažít!

Mějte se krásně, letně a zdravě. Iva

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví
TIP: Ivu Georgievovou můžete zažít na Jóga kempu v Českém ráji 2019!

foto: freepik.com

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: