CESTY KE ZDRAVÍ – Rady pro život ve zdraví a klidu v čase podzimu inspirované ájurvédou

Léto se přehouplo do podzimu a po velmi teplém období jsme se rychle překlopili do chladnějšího období, kdy zejména ráno a večer můžeme cítit chlad. Toto období do našich těl přináší nerovnováhu, která se může projevit nachlazením. Pro udržení rovnováhy využíváme teplo a vlhko. Vhodné je změnit stravu – sezónní ovoce a zelenina (mrkev, dýně, jablka) – vše ideálně tepelně zpracované. Ájurvéda doporučuje horké koupele a dostatek tekutin. Jaká jsou další doporučení?

Koupel v himalájské růžové soli použijeme vždy, když se cítíme rozlámáni, nejsme spokojeni, cítíme bolest a něco nás rozrušilo. Také je velmi vhodná, když potřebujeme prohřát, a to nejen na těle. Na jednu koupel použijeme asi 5 lžic kvalitní růžové himalájské kuchyňské soli. Kvalitní himalájská jídelní sůl obsahuje 84 přírodních  složek a minerálů ( hořčík, vápník, draslík, sodík, železo…). Do našeho těla se mohou dostat nejen jídlem, ale i přes naši kůži.

Koupele nepoužívejme při vysokém krevním tlaku a akutních zánětlivých obtížích. Pokud trpíme křečovými žílami, dejme nohy mimo horkou vodu. Teplotu vody i délku koupele si určete dle Vás a je velmi vhodné si po koupeli dopřát chvilku klidu v teple a pohodlí.

Teplý nápoj z čerstvého zázvoru, skořice, hřebíčku a medu
Tento nápoj nás zahřeje a i krásně uklidní. Je nevhodný při akutních žlučníkových a vředových obtížích.
Na jednu konvičku čaje (asi o objemu 1 litru) dáme 3 cm oloupaného a nakrájeného zázvorového kořene, skořici (je možné použít celou i mletou, pokud mletou tak asi 1/4 lžičky), 5 hřebíčků. Zalijeme horkou vodou a necháme chvilku luhovat. Do nápoje přidáme po mírném vychladnutí (asi na 50 °C) ještě med, popřípadě do více horkého je možné místo medu přidat javorový sirup. Suroviny na nápoj používáme kvalitní, vyplatí se nám to.

ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Co dělat když nás začala trápit dna a máme akutní červený zánět na kloubu?
Obklady ze syrových nastrouhaných, oloupaných brambor – použijeme vždy, pokud máme na těle zánět, který se projevuje horkostí. Jedná se například o vysokou teplotu, zánětlivý a bolavý krk, zánětlivý kašel, zánětlivý kloub.
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme a dáme do studeného a mokrého pláténka, přiložíme na zánětlivé místo a celé ještě přikryjeme suchým ručníkem.

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

RECEPTY: Podzimní poklady

Smažená dýně
Budeme potřebovat dýni, ghí, sůl a Hrašku na obalování

Hrašku smícháme s vodou v husté těsto. Dýni si nakrájíme na tenčí plátky a zbavíme jí jader, osolíme ji a obalíme v hraškové směsi. Pak pomalu usmažíme na ghí. Příloha je vařená basmati rýže. Můžete zkusit i různé druhy čatní, pyré z červené řepy a brusinky. Výborný je i bramborový salát, ale již je hůře stravitelný.

Bramborový salát jinak
Uvaříme si brambory ve slupce (asi 8 kusů), jen krátce si uvaříme mrkev (2 kusy), oloupeme a nastrouháme. Nastrouháme si i menší celer (na hrubším struhadle) a  kyselé okurky (množství je na vás, ale doporučuji 4 kusy). Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, kajenský pepř, olivový olej, zakysanou smetanu a sůl. Vše promícháme a necháme uležet.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví

Ukažte tento článek i vašim přátelům: