Rozmarýn – bylinka nejen na vaření

Rozmarýn lékařský se u nás stává čím dál častější a používanější bylinou, která je skvělá nejen na vaření, ale pomáhá i v organismu se spoustou neduhů. Má velmi příjemnou pronikavou vůni a netradiční chuť.

Ve volné přírodě u nás ho nenajdete. Jeho domovinou je oblast Středomoří, proto ho můžete najít nejvíce v italské, francouzské či španělské kuchyni. Dnes se ale už běžně pěstuje také po celé východní a střední Evropě. Vyhovuje mu teplé podnebí, u nás pak slunné místo, kde ale v zimě nehrozí velké mrazy.

Dorůstá do výšky až dvou metrů, to se však jedná o jeho původní domov. U nás nerůstá takové výšky, i tak je to poměrně slušný keřík, kterého můžete využívat celé léto a vlastně až do pozdního podzimu či zimy. Skvěle se hodí do omáček, na pečené brambory, masa, do másel, salátů či třeba na těstoviny. Jisté je, že pokud ho jednou vyzkoušíte, získá si vaše srdce. Proto ho ve své zahrádce rozhodně neopomíjejte. A stejně jako ostatní bylinky, které používáte na vaření, přidejte si ho do svého záhonku blízko domu, abyste ho mohli chodit „uždibovat“ až ho budete chtít při vaření využít.

Sází nebo seje se počátkem jara. Vhodná půda pro jeho pěstování je lehká a písčitá, dobře propustná a jen minimálně vlhká. Rozmarýn špatně snáší přemokření, které se u něj projeví odehníváním kořenů a nakonec zahubením celé rostliny. Špatně snáší teploty pod nulou, proto je lepší dát ho zimovat do skleníku nebo domů. Během léta sklízíme jeho lístky ve tvaru jehliček, které buď sušíme nebo používáme čerstvě utržené.

Rozmarýn lékařský se mu říká pro jeho pozitivní účinky, díky kterým se hojně využíval už ve starém lidovém léčitelství. V případě problémů ho můžete využívat jako podpůrnou léčbu, ale vždy je vhodné zjistit si v každém jednom případě, zda je pro vás vhodný.

ČTĚTE TAKÉ:  PŘÍNOSY SAUNOVÁNÍ A INFRASAUNY

Co rozmarýn v našem těle ovlivňuje? Pozitivně působí na celou trávicí soustavu, zvyšuje tvorbu žaludečních a trávících šťáv a podporuje vylučování žluče. Snižuje pocit plynatosti a podporuje trávení, zlepšuje krevní oběh, snižuje pocit únavy a dokáže uklidnit. Je vhodný při rýmě či zahlenění. Obsahuje silice, silné přírodní antioxidanty, podporuje činnost jater, posiluje paměť a zlepšuje soustředění. Vhodný je i pro přípravu kosmetiky, kdy zklidňuje problematickou pleť, čistí ji a přináší svěží vzhled.
Jeho účinné látky jsou silice, flavonoidy a hořčiny.

TIP: Rozmarýnový čaj
1 lžička sušených nebo čerstvých listů rozmarýnu, 250 ml vroucí vody.
Louhujeme cca 10 minut, scedíme a pomalu pijeme. Doporučuje se pít 2–3x denně.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: