ONDŘEJ DLABOLA (Dlabka.cz) : Moštování vlastního ovoce je dar plný vitamínů

Proč je vlastně vhodné moštovat?

Mnoho lidí má vlastní stromy, sady, ale ovoce z nich nesbírá a nezpracovává. To je velká škoda. Přichází tak o vlastní úžasný zdroj vitamínů. Ty jsou přírodní a navíc známé – tedy moc dobře víme, kde ovoce rostlo, zda jsme ho stříkali, zda jsme na moštování použili ovoce zdravé a tedy můžeme po další měsíce pít vlastní lahodný a zdravý mošt.

Pojďme si říct něco o vitamínech…
Vitamíny jsou už všem velmi dobře známé. Všichni víme, že například v jablkách je vitamín C, ale také draslík, hořčík, vitamín A, vápník a kromě mnoha dalších také tolik potřebná vláknina. V ostatním ovoci, které je vhodné pro moštování, najdete také další vitamíny, které podporují naši imunitu. A protože přichází podzim, plískanice a nevlídno, jejich zvýšený příjem pro nadcházející období je velmi vhodný. Proč si tedy z vlastních lahodných jablek či hrušek neudělat vlastní mošt, který vydrží měsíce…

To je vlastně nejen vynikající zásobárna pro nás samotné, ale můžeme takový mošt darovat třeba k Vánocům
Ano. Je to skvělý dárek. Vlastní ovoce, dárek od srdce a ještě plný zdraví… Takové dárky mám rád a myslím, že je oceňuje stále více lidí.

Jsou ale i lidé, kteří raději nechají jablka na stromech a v obchodě sáhnou po džusu. Jaký je rozdíl mezi džusem a vlastním moštem?
Když se zpracovává ovoce průmyslově na mošt, používají se enzymy daného ovoce, které ho naštěpí. V praxi to tedy znamená, že výrobce je schopen z ovoce vylisovat až 95 %  šťávy. To možná zní skvěle, ale pouze v rámci efektivnosti výroby. Takováto výtěžnost je velmi zásadní na úkor kvality. Naopak při šetrné pasteraci u moštování je zachován velký obsah vitamínů a vlákniny. To je zásadní rozdíl. U moštu z vlastního ovoce si můžete být jisti, že dostáváte do těla kvalitní produkt.

Pokud si nechám ovoce vymoštovat, jak ho uchovám co nejdéle?
Mošt z vašeho ovoce dostanete v bag-in-boxu, což je takový sáček s „kohoutkem“, díky němuž se i mošt velmi dobře čepuje. V bagu vydrží po vymoštování půl roku. Po otevření pak v ledničce tři až čtyři týdny. Tedy do jara máte o zásobu vlastního vitamínového moštu postaráno.

Pociťujete letos menší úrodu?
Ano, bohužel. Letos bylo méně slunce, více dešťů. A na úrodě se to podepsalo. Budeme mít sice – jako každý rok –  na prodej i vlastní mošt, ale protože je ovoce opravdu málo, nemůžeme zájemcům prodat do jejich moštu naše ovoce (to využívají ti, kdo mají ovoce málo). A bohužel letos nebude ani samosběr, který jsme třeba loni mohli bez problémů nabídnout.

Zmínil jste váš vlastní mošt, i přesto, že ho nebude nadbytek, mohou si ho zájemci u vás zakoupit?
Ano, každý rok vyrábíme mošt z ovoce z našich sadů, kdy je chemicky neošetřené a opravdu s láskou pěstované. Máme jablka, třešně, švestky, kdoule a hrušky. Asi 1500 stromů. Samozřejmě to nám nějaké ovoce na mošt dá, ale jak jsem zmiňoval, bude ho méně. Tedy pokud nemáte vlastní ovoce a chcete si udělat zásobu dobrého moštu, neváhejte.

Vím, že milujete přírodu a vašemu ovoci se věnujete velmi pečlivě. Pojďte nám říct něco víc o stromech z vašich sadů…
Snažíme se sázet převážně stromy, které budou dlouhověké. Tedy odrůdy na semenných podnožích. Převážně staré odrůdy. Ty mají více aromat. Mnoho lidí si myslí, že staré odrůdy jsou více odolné proti škůdcům. To ale není až tak pravda. U starých i nových odrůd platí, že některé jsou odolnější a některé méně. A co se týká péče o stromy, tak se opravdu snažíme dát jim to, co potřebují. Lidé se mne třeba ptají, co vlastně děláme v zimě. Od ledna se provádí zimní řez stromů a stále ještě destiluji… Práce je pořád dostatek.

ČTĚTE TAKÉ:  JOSEF ŠORM (Kinghouse): „Vysoká koncentrace CO2 v prostoru způsobuje únavu, bolesti hlavy či závratě“

Pokud chci dovézt vlastní ovoce na moštování, jak by mělo vypadat?
Všem lidem vždy kladu na srdce tu nejdůležitější věc. Kvalitu. Ovoce, které přivezete, by nemělo být nahnilé či plesnivé. To přece nechce nikdo pít. Přivezte vlastní ovoce, ale opravdu kvalitní. Pak bude skvělý i produkt z něj. Rád bych i podotkl, že pokud chcete moštovat padané ovoce například od cesty, tak je nutno si uvědomit, že každý strom někomu patří… proto je třeba sbírat či česat jen vlastní úrodu, a nebo mít souhlas majitelů.

Do kdy budete letos nabízet moštování?
Moštovat budeme do konce listopadu, případně až do poloviny prosince. Možnost moštovat mají i velkopěstitelé a firmy. Pokud tedy máte vlastní ovoce, neváhejte se na nás obrátit.

Zmínil jste také palírnu….
Budeme mít otevřeno pálení pro pěstitele. Nyní pálíme jen na lihovar. Spolupracujeme s několika pivovary, například s Voltem v Jablonci, nebo s pivovarem GARP v Bakově či Pivovarem Rohozec. Pro všechny děláme pivní pálenku. Všechny tyto pivovary navíc pro naši spolupráci uvařily pro pálenku speciální pivo. Žádné prošlé, nebo zkažené pivo.

Co je pivní pálenka a jak chutná?
Pivní pálenka je vlastně vypálené pivo,  čirý destilát.  Ředíme ho okolo 50%. Budete ji moci koupit v daných pivovarech. Těším se, že budeme pro Volt dělat vánoční pivní pálenku. Takový speciál. A jak chutná? To se musí zkusit, je to čirý destilát se sladovou chutí.  Každá pivo chutná jinak a to se propíše do výsledného destilátu. Například Rohozec je typický ležák a ostatní pivovary zase mají svrchně kvašená piva s ovocnými tóny. Určitě doporučuji pro zajímavost ochutnat všechny a užít si jednotlivé rozdíly.

Jaké jsou u Dlabků novinky?
Pro fajnšmekry máme novinky v podobě šesti nových 225litrových sudů, které jsou připraveny pro zrání destilátů. A očekáváme další nové dubové sudy, které budou určeny také pro zrání – převážně pro zrání whisky, kterou připravujeme opět společně s místními pivovary.

Sezóna se pomalu blíží ke konci, jaké máte další plány a vize?
Mám radost z funkčního lihovaru, už máme i hotové receptury, začínáme destilovat gin.   Pokud si chcete vydestilovat svůj gin, je to možné od určitého množství.  A nebo pokud by se někdo chtěl podílet na vytváření vlastní receptury na gin, i to je možné min. od 150 0,5l lahví. Stačí se ozvat a můžeme se domluvit. Tato část našich služeb může být velmi zajímavá i pro firmy (i mimo obor), které například chtějí vlastní gin jako exkluzivní dárek pro své partnery či zaměstnance a podobně. Těší mě, že je více zákazníků, kteří o tuto službu mají zájem. Především, jako vánoční dárky.

Receptury jsou velmi zajímavým tématem. Prozradíte více?
Ano, receptury jsou zajímavé i zábavné. Napadají mne vlastně ve dne i v noci – a zkouším je v naší malé laboratoři. Spousta dalších, které mám v hlavě, jsou připravené, ale ještě se musí vyzkoušet a otestovat. Je to krásná alchymie.

Palírna a moštárna DLABKA
Tel.: 731 480 261
E-mail: palirna@dlabka.cz
www.dlabka.cz
Svijanský Újezd 132, 463 45

SOUTĚŽ S PALÍRNOU A MOŠTÁRNOU DLABKA

Ukažte tento článek i vašim přátelům: