CESTY KE ZDRAVÍ: PODZIMNÍ TIPY A RECEPTY INSPIROVANÉ ÁJURVÉDOU

Podzim je dle ájurvédy obdobím Větru (Váta). Proto je vhodné zařadit do našeho jídelníčku „protivětrovou“ výživu a přizpůsobit tomuto času i svůj běžný život. Doporučuje se například praktikovat sporty, které jsou lehčí a nepříliš namáhavé (jóga, procházky), je dobré chránit se před průvanem, nachlazením a posilovat imunitu. A to především skrze stravu, která nám prospívá a dokáže být účinným lékem. Využijte proto suroviny, které poskytuje nejen toto období, ale také naše podnebí.

  • Salát z červeného zelí

Červené zelí, 2 lžíce kvalitní zakysané smetany, jablečný ocet, sůl, troška nastrouhaného křenu nebo cayenského pepře.

Červené zelí (½ hlávky) nastrouháme na jemno, osolíme a přidáme ostatní ingredience. Je velmi vhodné nechat tuto pomazánku chvilku odležet (1 hodinu). Je velmi osvěžující a lehká. Přílohou může být opečený žitný chléb, nejíst studené.

Červené zelí

Je bohaté zejména na vlákninu, vitamín C, B12, železo. Velmi dobře se hodí do zimních salátů, podporuje podzimní a zimní vitalitu. Je to jeden z darů Matky přírody, kterým nás na podzim obdarovala, abychom lépe zvládli náročný zimní čas a doplnili si živiny, které potřebujeme.

  • Vločková polévka s červeným zelím

(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

Menší červené zelí (nebo 1/2 z většího), 1 hrnek ovesných vloček, 0,5 hrnku červené čočky, ghí, sůl, ochucovadlo bez glutamanu sodného, kmín, troška jablečného nebo vinného octa na dochucení po uvaření, bobkový list, pískavice, jemné kari, saturejka, do talíře můžeme přidat lžičku kvalitní zakysané smetany.

Nakrájené červené zelí orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience (kromě octa a smetany). Vaříme. Možnou plynatost opět sníží použití saturejky.

  • Vločková buchta s jablky a ořechy

(množství je na větší pekáč)

3 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek vyloupaných a nadrcených ořechů, 2 hrnky pohankových vloček, 5–10 jablek, skořice, kardamom, třtinový cukr (1/2 až 2/3 hrnku), rozinky (1/2 hrnku), vanilkový cukr, 3–5 lžic ghí,1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva, mléko

Vločky dáme do zadělávací mísy, zalijeme mlékem, tak aby byly vločky ponořené, necháme asi 15 minut odležet. Přidáme nakrájená jablka, 1 vrchovatou lžičku skořice, kardamom, vanilkový cukr, rozinky, ořechy, třtinový cukr, ghí a prášek do pečiva. Nepoužívejte instantní pohankové vločky. Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko. Pečeme pomaleji.

Oves

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, stabilizuje hladinu cukru v krvi, může potlačit touhu po nikotinu a podporuje psychickou odolnost a celkově podporuje vitalitu.

Oves obsahuje množství ve vodě rozpustné vlákniny. Tato vláknina se v zažívacím traktu mění na gel a prodlužuje čas nutný ke vstřebání cukrů z potravin a zabraňuje nebezpečným výkyvům v hladině cukru v krvi po jídle.

ČTĚTE TAKÉ:  OTUŽOVÁNÍ ZLEPŠUJE ZDRAVÍ, NÁLADU I VŮLI. JE ČAS ZAČÍT

Vlašské ořechy

Velký pomocník při ochraně před infarktem a nemocí srdce. Chrání cévy před poškozením, obsahují vit. E. Zlepšují psychickou odolnost jedince

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví

foto: freepik.com

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: