Crème brûlée • DOBROTA PO FRANCOUZSKU

Crème brûlée /čteno krém brylé/ už není v Čechách žádnou novinkou. Často ho najdete i v nabíce restaurací. A vzhledem k názvu se může zdát, že jde o velmi komplikovaný recept, který kdejakou kuchařku spíše odradí. Ale není tomu tak. Crème brûlée si můžete udělat snadno a rychle doma, zkusit něco nového a zároveň opravdu lahodného.

Pro pět porcí budete potřebovat:
5 misek, nebo lépe menších mističek
500 ml smetany – zde doporučujeme minimálně 31% tuku, pokud máte chuť, tak i klidně více
100 g cukru
5 žloutků
1 vanilkový lusk ( je především pro ochucení, lze nahradit čokoládou, likérem, skořicí, citronem nebo různými druhy ovoce)
třtinový cukr – podle chuti, používá se na závěrečné posypání (pokud nemáte, použijte cukr krystal)

A jak na to?
Nejprve si zapněte troubu na 120 °C a nechte ji předehřát. Poté jdeme na samotnou přípravu. Smetanu nalijte do hrnce. Vanilkový lusk rozřízněte podél, oddělte vnitřek se zrníčky (což je ta nejdůležitější část vanilky) a zamíchejte do smetany (lze vložit i celý vanilkový lusk, ten po odstavení smetany z plotny ale nezapomeňte vyndat). Na středním ohni pomalu zahříváme za občasného míchání. Když se smetana začne vařit, snižte teplotu na nejmenší možnou a vařte ještě zhruba tři minuty. Odstavte. Zvlášť si mezi tím vyšlehejte žloutky s cukrem a poté do nich pomalu přilévejte smetanu a pomalu promíchejte. Tuto směs pak nalijte do připravených mističek. Někdy se může vytvořit na povrchu pěna, která není příliš žádaná, proto ji odstraňte lžičkou. Mističky pak vložte buď na hluboký plech, nebo zapékací misky. Zde doporučujeme vlít na plech/misku tolik vody, aby byla hladina vody zároveň s hladinou krému a udělat mističkám „vodní lázeň“. Takto dáme péct. Doba pečení je 80 minut /pozor větší miska = delší čas pečení/. Po upečení vyndáme mističky, necháme vychladnout a poté ještě necháme přes noc uležet v lednici. Lze jíst i hned po vychladnutí, ale rozležení (minimálně 4 hodiny) určitě doporučujeme. Před samotnou konzumací ještě vršek posypeme třtinovým cukrem a zkaramelizujeme flambovací pistolí, aby se na povrchu udělala cukrová – tedy karamelová krusta, která při prvním zabořením lžičky typicky „křupne“ :-) . Krém vydrží čerstvý dva až tři dny, lze jej tedy připravovat i s předstihem.

ČTĚTE TAKÉ:  Domácí granola s džemem

Dobrou chuť!

Ukažte tento článek i vašim přátelům: