CO MÍT V ZAHRADĚ – Brutnák lékařský

Nenáročná krásná drsnolistá rostlina, která potěší malými hvězdicovitými květy naše oko a především včely (medonosná rostlina). Je velmi dekorativní, ale také ji využijeme jako léčivku i do kuchyně.

Do pokrmů se sbírají mladé listy (chuť po okurkách– využívá se do salátů, zeleninových polévek, bylinného másla, smoothie, pomazánek či jogurtu) a květy. Kulináři doporučují osmažit listy na másle a použít jako přílohu nebo pro plnění do pirohů.

Květy můžete také aromatizovat ocet, využít na zdobení či kandovat.

Brutnák obsahuje vitamín C, karoten, kyselinu jablečnou a citronovou, vápník, draslík, křemík, silice. Čerstvá jarní šťáva z listů pomáhá léčit kašel a revmatismus, působí močopudně a protizánětlivě.
-red-

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Jak na úsporu elektrické energie, aniž bychom si zásadně snižovali komfort?