Březen – měsíc žlučníku

Měsíc březen  je – podle tradiční čínské medicíny –  měsícem žlučníku. Jde o orgán, který je v tuto dobu nejvíce oslabený a zaslouží si proto naši zvýšenou pozornost a péči. V případě jeho oslabení nebo dysfunkce dochází k bolestem velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena z vnější strany a lokty) a také se zvyšuje riziko jejich úrazu a poškození. Oslabený žlučník může způsobit i narušení nervového systému.

Žlučník vyjadřuje také to, jak jsme spokojeni se životem, partnerem, prací, domovem… Potlačovaná zlost, hněv a agrese jsou jednou z hlavních příčin, proč žlučník onemocní.
Žlučník je podobný váčku, který je asi osm centimetrů dlouhý a shromažďuje žluč, která byla vytvořena játry. Žlutohnědá nebo žlutozelená tekutina napomáhá trávení tuků. Žlučník působí jako takový dávkovač žluči v závislosti na tom, co zrovna sníme.

Například pro trávení masa je zapotřebí mnohem vyšší produkce žluči než při trávení zeleniny. Každý orgán má v těle svou funkci a opodstatnění. I přesto, že se v poslední době žlučník často považuje za „něco nadbytečného“, samozřejmě pak tělu pro správné fungování chybí. Pokud již tedy náhodou svůj žlučník nemáte, pak se možná nemusíte zlobit se žlučníkovými kameny a záchvaty, bolestí v pravém podžebří, bolestí zad a podobně.

Ale určitě mějte na paměti, že byste ze svého jídelníčku měli vyřadit vše, co silně zatěžuje trávení. Omezte živočišné tuky, smažená a pálivá jídla, maso, mléko, alkohol a kávu. To ovšem platí i pro toho, kdo svůj žlučník má! Žlučník (nejen v březnu) můžete podpořit čajem s obsahem hořčinů. Tip na jeden z nich vám přinášíme tady:

ČAJ NA PODPORU ŽLUČNÍKU

Pro dobrou funkci žlučníku (správný odtok žluči) stojí za to vyzkoušet směs: pampelišky (kořen), jalovce (kořen), krušiny (kůra) a máty (list).

Byliny smíchané ve stejném poměru (každá tvoří 1 díl směsi) užíváme jako bylinný čaj: 1 lžíci směsi zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme hodinu louhovat, scedíme a pijeme denně před jídlem.

ČTĚTE TAKÉ:  RADY DO ZAHRADY: UŽITEČNÉ ROSTLINY V ZAHRADĚ II.
Ukažte tento článek i vašim přátelům: