Vynikající domácí kváskový chléb

INGREDIENCE:

100 g žitné mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
250 g hladké bílé mouky
lžička soli
25 g žitného kvásku
bylinky (rozmarýn, bazalka, saturejka, máta, dobromysl, fenykl…) a semínka nebo ořechy dle vlastní chuti (slunečnicové, dýňové, chia, konopné…vlašské ořechy, lískové oříšky…)
500 ml vody

POSTUP:
– uvedené ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Necháme 12 hodin kynout – v míse (aby šlo lépe vyndat) a zakryté (aby si udrželo teplo). Nutná je teplá místnost.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál (pomoci si můžete stěrkou nebo rukou) a těsto několikrát přeložíme. Tvoříme bochánek – nebo dva malé. A necháme ještě 15 minut odpočinout.
Formu (nebo plech) vymažeme máslem a vložíme těsto. Posypeme semínky a ideálně rozprašovačem trochu postříkáme vlažnou vodou. Vložíme do mikrotenového sáčku či tašky a necháme 2 hodiny znovu kynout.

Poté už můžeme péct. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 230 stupňů, 35 – 45 minut. Pak chleba vyklopíme na plech (a nebo otočíme) a spodní stranou nahoru ho ještě cca 15 minut dopékáme.

Chleba vždy nechte vychladnout na mřížce, aby se „nezapotil“.

TIP: chléb si můžete posypat také hrubozrnnou keltskou solí. Mňam!

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  JEDNODUCHÉ TIPY, JAK PEČOVAT O MATRACI, ABY CO NEJDÉLE SLOUŽILA?