TVOŘÍME S LÁSKOMINAMI V. • KÁVOVÉ KOSTKY
Ve spolupráci s opravdu inspirativní a krásně vytvořenou knihou LÁSKOMINY přinášíme našim čtenářům miniseriál se zajímavými – a nejen kulinářskými – tipy. Dnes jsou to KÁVOVÉ KOSTKY pro radost a zlepšení chuti, nebo jako netradiční dárek. Buďte kreativní a ať vám chutná!
POZOR! V PROSINCOVÉM VYDÁNÍ NOVIN MŮŽETE TUTO KRÁSNOU KNIHU VYHRÁT!
ve schránkách čekejte Český ráj v akci od 14.12.2015
Kávové kostky
Z lásky ke kávě jsem připravila historicky nejdražší recept této knihy a moje kuchyně se stala chemickou vývojovou laboratoří. Kvůli špatně převedeným jednotkám letěl výsledek ně kolikrát do koše, ale díky tomu vy teď máte jistotu, že výsledek bude dokonalý hned napoprvé!
- 1 lžíce instantní kávy
- 2 lžičky horké vody
- 1 a ½ lžičky sušených bílků (bohužel nelze nahradit čerstvým bílkem,
směs musí být jen minimálně vlhká) - 220 g třtinového cukru
- metlička na šlehání nebo ruční mixér
- stěrka
- silikonová forma na led
Troubu předehřejte na 100 °C. Ve velké míse smíchejte kávu a sušené bílky s horkou vodou. Na míchání použijte metličku nebo ruční mixér, ve směsi tak nevzniknou hrudky. Postupně zašlehejte i cukr. Měla by vzniknout směs připomínající vlhký písek. Není ani tekutá, ani tuhá.
Kávovou směsí naplňte silikonovou formu na led. Lžící nebo stěrkou hmotu do formy napěchujte a stlačte. Přebytečnou hmotu setřete zpět do mísy. Naplněnou formu vložte do předehřáté trouby a nechte asi 40 minut sušit. Po vyjmutí z trouby by měly kostky alespoň 8 hodin, ideálně však do druhého dne odpočívat. Ztuhlé kávové kostky opatrně vyklopte z formy.
Nechte krásu kávových kostek pěkně vyniknout, blýskají se jako drahokamy! Naskládejte je do průhledného šifonového sáčku s dekorativní šňůrkou na zavázání.
Koupíte je v obchodech s dárkovými předměty nebo v každém větším papírnictví. Dárek opatřete ještě malou vánoční ozdobou a jmenovkou, na kterou můžete napsat buď recept, nebo návod k použití.
Tip: sušené bílky prodávají obchody pro cukráře!
Kostky se dají křoupat jen tak, jako bonbony, nebo jimi můžete ochutit horkou čokoládu nebo kakao.
POZOR! V PROSINCOVÉM VYDÁNÍ NOVIN MŮŽETE TUTO KRÁSNOU KNIHU VYHRÁT!
O KNIZE A AUTORCE:
Druhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je svou kreativitou a nenechavýma rukama pověstná, by neměla chybět všem těm, kterým není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené Láskominy!
Recepty a návody pocházejí z knihy: Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Více na MojeLaskominy.cz