TVOŘÍME S LÁSKOMINAMI I. • EXTRAKTY A SIRUPY NA PEČENÍ
Ve spolupráci s opravdu inspirativní a krásně vytvořenou knihou LÁSKOMINY přinášíme našim čtenářům miniseriál se zajímavými – a nejen kulinářskými – tipy. Dnes jsou to extrakty a sirupy na pečení, které se hodí nejen na Vánoce, ale pro kuchaře a kuchařky prakticky celý rok. Buďte kreativní a ať vám chutná!
POZOR! V PROSINCOVÉM VYDÁNÍ NOVIN MŮŽETE TUTO KRÁSNOU KNIHU VYHRÁT!
ve schránkách čekejte Český ráj v akci od 14.12.2015
EXTRAKTY A SIRUPY NA PEČENÍ
V prosinci všude chodím, všude se ptám, sbírám rady – ale s žádnou z nich nejsem stoprocentně spokojená. Předloni mé pracny skoro pálily a byly v nich velké kusy koření, loni ho bylo naopak málo, a z pracen se tím pádem stalo obyčejné kakaové pečivo. Díky hřebíčkovému extraktu to mám letos v kapse. Tedy pokud odhadnu dávkování. V nejhorším případě to mám v kapse napřesrok!
EXTRAKT
NA DÁVKU 200 ML:
- 35% alkohol – vodka, bílý rum… zkrátka alkohol bez výrazné chuti
- 4 lusky vanilky
- 6 svitků skořice
- 20 ks hřebíčku
Vanilku rozkrojte podélně, svitky skořice nalámejte na menší kousky, hřebíček nechte v celku – jen ploškou nože zatlačte mírně na hlavičky – jde o to, abyste uvolnili hřebíčkovou vůni. Koření vložte do lahviček, zazátkujte a v chladu nechte louhovat 6–8 týdnů. Občas protřeste.
SIRUP ZÁKLADNÍ
- ¾ l studené vody
- 500 g krystalového cukru
V dokonale čistém hrnci rozpusťte cukr ve vodě. Pak nádobu s vodou postavte na mírný oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu.
Vařící tekutinu postříkejte trochou vody a pěnu, která se potom vytvoří na povrchu, odstraňte. Vařte asi 5–6 minut. Takto upravený sirup přeceďte přes plátýnko do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechte vychladnout.
SIRUP OCHUCENÝ
- ¼ l hotového základního sirupu
- 2 lusky vanilky nebo 4 smotky skořice nebo 15 hřebíčků
Do vařícího cukrového sirupu vložte podélně rozpůlené lusky vanilky nebo smotky skořice či hřebíček, podle toho, pro jakou příchuť jste se rozhodli. Krátce povařte, odstavte a nechte 30 minut stát. Hřebíčkový sirup navíc přeceďte přes malé sítko nebo gázu.
Sirupy nalijte do malých skleniček, místo víčka přetáhněte přes hrdla celofán a stáhněte tenkou kloboukovou gumou s lurexem. Extrakty přelijte do zkumavek se závitovým víčkem. Dřevěné cedulky popište gelovou fixou a dozdobte stužkami.
POZOR! V PROSINCOVÉM VYDÁNÍ NOVIN MŮŽETE TUTO KRÁSNOU KNIHU VYHRÁT!
O KNIZE A AUTORCE:
Druhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je svou kreativitou a nenechavýma rukama pověstná, by neměla chybět všem těm, kterým není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené Láskominy!
Recepty a návody pocházejí z knihy: Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Více na MojeLaskominy.cz