TVOŘÍME S LÁSKOMINAMI I. • EXTRAKTY A SIRUPY NA PEČENÍ

Ve spolupráci s opravdu inspirativní a krásně vytvořenou knihou LÁSKOMINY přinášíme našim čtenářům miniseriál se zajímavými – a nejen kulinářskými – tipy. Dnes jsou to extrakty a sirupy na pečení, které se hodí nejen na Vánoce, ale pro kuchaře a kuchařky prakticky celý rok. Buďte kreativní a ať vám chutná!

Obálka_LáskominyPOZOR! V PROSINCOVÉM VYDÁNÍ NOVIN MŮŽETE TUTO KRÁSNOU KNIHU VYHRÁT!
v
e schránkách čekejte Český ráj v akci od 14.12.2015

 

EXTRAKTY A SIRUPY NA PEČENÍ

V prosinci všude chodím, všude se ptám, sbírám rady – ale s žádnou z nich nejsem stoprocentně spokojená. Předloni mé pracny skoro pálily a byly v nich velké kusy koření, loni ho bylo naopak málo, a z pracen se tím pádem stalo obyčejné kakaové pečivo. Díky hřebíčkovému extraktu to mám letos v kapse. Tedy pokud odhadnu dávkování. V nejhorším pří­padě to mám v kapse napřesrok!

EXTRAKT
NA DÁVKU 200 ML:

  • 35% alkohol – vodka, bílý rum… zkrátka alko­hol bez výrazné chutiKNIHA_LASKOMINY_Cesky_raj_v_akci_ Extrakty a sirupy na pečení
  • 4 lusky vanilky
  • 6 svitků skořice
  • 20 ks hřebíčku

Vanilku rozkrojte po­délně, svitky skoři­ce nalámejte na men­ší kousky, hřebíček nechte v celku – jen ploškou nože zatlačte mírně na hlavič­ky – jde o to, abyste uvol­nili hřebíčkovou vůni. Koření vložte do lahvi­ček, zazátkujte a v chladu nechte louhovat 6–8 týd­nů. Občas protřeste.

SIRUP ZÁKLADNÍ

  • ¾ l studené vody
  • 500 g krystalového cukru

V dokonale čistém hrnci rozpusťte cukr ve vodě. Pak nádobu s vodou postavte na mírný oheň a za ob­časného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu.

Vařící tekutinu postří­kejte trochou vody a pěnu, která se potom vytvoří na povrchu, odstraňte. Vař­te asi 5–6 minut. Takto upravený sirup přeceďte přes plátýnko do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechte vychladnout.

SIRUP OCHUCENÝ

  • ¼ l hotového základního sirupu
  • 2 lusky vanil­ky nebo 4 smotky skořice nebo 15 hřebíčků
ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Do vařícího cukrového sirupu vložte podélně rozpůlené lusky va­nilky nebo smotky skořice či hřebíček, podle toho, pro ja­kou příchuť jste se rozhod­li. Krátce povařte, odstavte a nechte 30 minut stát. Hře­bíčkový sirup navíc přeceď­te přes malé sítko nebo gázu.

Sirupy nalijte do malých skleniček, místo víčka přetáhněte přes hrdla ce­lofán a stáhněte tenkou klo­boukovou gumou s lurexem. Ex­trakty přelijte do zkumavek se závitovým víčkem. Dřevěné cedulky popište gelovou fixou a dozdobte stužkami.

POZOR! V PROSINCOVÉM VYDÁNÍ NOVIN MŮŽETE TUTO KRÁSNOU KNIHU VYHRÁT!

Obálka_LáskominyO KNIZE A AUTORCE:
Druhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je svou kreativitou a nenechavýma rukama pověstná, by neměla chybět všem těm, kterým není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené Láskominy!

Recepty a návody pocházejí z knihy: Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Více na MojeLaskominy.cz

Ukažte tento článek i vašim přátelům: