UPEČTE SI DOMÁCÍ ŠPALDOVO-ŽITNÝ CHLÉB – recept pro domácí pekárnu

INGREDIENCE (na 750g bochník):

300ml vody
3 lžíce olivového oleje (lze využít také ghí, nebo jiný rostlinný olej)
100g špaldové mouky
300g žitné chlebové mouky
50g hladké mouky
semínka dle chuti – do těsta (slunečnice, dýně, ořechy, lněné….)

1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička sušeného droždí
rozšlehané vajíčko na pomazání
semínka dle chutí – na posypaní

POSTUP PŘÍPRAVY

Domácí pekárna je jednoduchým a velmi efektivním pomocníkem při pečení chleba. Dle ingrediencí vyberte správný program. Nejprve vlijte vodu, poté mix mouky se semínky a až na samý konec do malého důlku droždí (tak, aby se nedotýkalo vody ani soli).

Dobré je kontrolovat pekárnu, zda není těsto moc řídké, nebo naopak tuhé. V takovém případě se přidá buď ještě trocha mouky, nebo vody.

Před vlitím těsta do pečící nádoby je vhodné míchací metličky potřít máslem, nebo olejem, aby se po upečení chleba lépe vyndávaly. Možné je vyndat je i ve fázi těsně před pečením, kdy už je těsto uhněteno. Nevzniknou pak v chlebu nepříjemné díry, ani zbytečná práce s vyndáváním.

Máte-li nějaký osvědčený recept na chléb, nebo něco dobrého (sladké, slané, jamy…vlastně cokoliv), napište nám a dejte nám TIP NA svůj recept! Děkujeme :-)

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry