ROZHOVOR MĚSÍCE: PharmDr. Margit Slimáková: „Raději než za exotikou už dnes zajdu na zahradu v Českém ráji“

Margit Slimáková je v současnosti nejvýraznější česká specialistka na výživu a zdravotní prevenci. Zpopularizovala u nás Zdravý talíř, který rychle nahrazuje zastaralou výživovou pyramidu, napsala bestselerovou knihu o zdravé stravě a životě, věnuje se velmi intenzivně skutečným potravinám a jejich návratu do české kuchyně. Každý, kdo se jen trochu zajímá o to, jak tělo funguje a jak na něj působí to, co sníme či vypijeme, by Margit dokázal poslouchat hodiny. Jde o velmi vzdělanou ženu, která dokáže předat mnoho znalostí a zkušeností a odpovědět na naše zásadní otázky. Její odpovědi jsou vždy podloženy dlouhodobými výzkumy, ne pouze domněnkami. V neposlední řadě se nebojí říct pravdu o potravinách i firmách, které je produkují. Pokud chcete zažít tuto energickou ženu plnou života a vědomostí, nenechte si ujít jedinečnou přednášku v rámci Sedmihorské zimy, která se uskuteční v Recall centru v Sedmihorkách u Turnova ve čtvrtek 28. března.

Velmi často mluvíte o skutečných potravinách. Co si pod tímto pojmem máme představit?
Jsou to jakékoliv základní potraviny, potraviny minimálně průmyslově upravované a jídla z nich. Základní potraviny jsou rostlinné produkty, ideálně vyrostlé z kvalitní půdy a živočišné produkty, ideálně ze zvířete, se kterým se slušně zachází a jí stravu, která mu prospívá. Minimálně průmyslově upravované jsou potraviny, které jde i doma připravovat, nevyžadují dochucovadla, vůně ani barvy. Vznikají zpravidla fyzikálnímu úpravami jako třeba jsou bílý plnotučný jogurt, máslo nebo kysané zelí.

… a jak se k nim vrátit, když na každém kroku nabízí již „hotové“ potraviny, které jsou pro mnoho lidí jednodušší variantou?
Je třeba si uvědomit, že hotovky jsou jednodušší volbou pouze z krátkodobého hlediska. Když zvážíme, jak obrovsky strava ovlivňuje naše zdraví, pohodu, a tak i schopnosti, kvalitní potraviny vyhrávají.

Co je junk food a jak působí na člověka? Jsou to vysoce průmyslově upravované produkty. Jejich základem jsou zpravidla nejlevnější cukry a tepelně zpracované oleje, to vše dochucené hromadou aditiv. Výživově jsou to tedy produkty se spoustou cukrů, tuků, kalorií a dochucovadel, kterými se přejídáme. I kdybychom zůstali jen u toho přejídání se, je pouze otázkou času, jak rychle u koho junk food povede k nadváze až obezitě, cukrovce 2. typu, metabolickému syndromu nebo Alzheimerově demenci.

V dnešní době, kdy můžeme sáhnout po všem hotovém, připraveném, kdy je navíc mnoho lákadel, jak se vyznat v tom, co (ne)jíst a jak vybírat? Stačí nakupovat jen ty skutečné potraviny. Ty nejsou doslazované ani jinak uměle dochucované. Proto nevedou k přejídání se, nepodporují závislost na jídle. Jíme jich pouze kolik potřebujeme.

Nedávno jste vydala Velmi osobní knihu o zdraví, která se stala bestsellerem, dočkala se vyprodání i dotisku. Čekala jste takový úspěch?  Čekala jsem, že zaujme čtenáře mých článků, ale to, že se dostane tak hodně daleko mimo mé skupiny mě také překvapilo. Kniha vyšla v květnu loňského roku, a ještě vloni se 2x dotiskovala, vydala v audio verzi i pro čtečku. Píší mi studenti i důchodci, jak hodně jim doporučení pomohla, manželé, kteří knihy kupují svým ženám a jejich ženy, které si stěžují, že jim je pak berou a sami čtou. Dodneška dostávám denně poděkování z nejrůznějších stran a nejvíce mě těší, že mnozí zcela konkrétně popisují, jak jim kniha pomohla zlepšit své návyky a zdraví. A právě teď jsem se dozvěděla, že kniha byla nominována na český bestsellser roku v kategorii ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL.

Gratuluji, to je skvělé. Máte tedy pocit, že se naše myšlení ohledně jídla mění? Je to přesně tak. Už roky se zájem o zdravou výživu – kvalitní potraviny přesouvá od alternativců a nadšenců k většinové společnosti. Čím dál více z nás chce jíst dobře. Problémem je, že nezdravosti jsou často to nejlevnější a nejdostupnější, že mnozí jsme jimi obklopeni a je tak náročnější vyhledávat si ty obyčejné skutečné potraviny.

PŘEDNÁŠKA MARGIT SLIIMÁKOVÉ – ve čtvrtek 28. března 2019 – Recall centrum – více info

Sama ve svých videích a na blogu propagujete vaření z maximálně 5 ingrediencí, které zvládne každý do 15 minut. Prozradíte nám nějaký oblíbený recept? Já ráda propaguji jakákoliv jídla ze skutečných potravin, ale je pravdou, že pro každodenní rodinné vaření je třeba, aby recepty byly snadné a příprava rychlá. Aktuálně k mým nejoblíbenějším jídlům patří zapečená růžičková kapusta, kterou po uvaření lehce oprahnu s další zeleninou na přepuštěném másle a vše pak na plechu zaliji smetanou a zapeču. Recept už mám natočený a video brzy publikuji.

ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Dlouhá léta propagovaná a již zastaralá výživová pyramida je již minulostí. Přišla jste se zdravým talířem, jaký je mezi nimi rozdíl? Zdravý talíř na rozdíl od pyramidy nestojí na obilovinách, je více flexibilní a jeho základní doporučení je jíst skutečné potraviny. Namísto rigidního hlídání jakýchkoliv porcí, kalorií nebo gramů živin doporučuje jíst skutečné potraviny. Namísto kvantity upřednostňovat kvalitu.

V březnu přijedete do Českého ráje na přednášku do Recall Centra v Sedmihorkách. Na co se mohou návštěvníci těšit? Budu samozřejmě jako běžně přednášet o co nejlepší stravě a péči o své tělo, o prevenci a terapii jídlem, ale každé mé vystoupení je dáno účastníky. Vždy mám připravenou prezentaci, ale vždy se i na místě přizpůsobuji zájmům a dotazům těch, kteří mě poslouchají. Cílem je, aby každý odcházel se všemi zodpovězenými dotazy, aby každý věděl, co a jak okamžitě může měnit k lepšímu.

A když jsme u Českého ráje, je o vás známo, že u nás trávíte hodně času. Co se vám na ráji líbí? Pobyt v přírodě je pro mě největší relaxací, vlastně raději, než na dovolenou za exotikou už dnes zajdu na zahradu v Českém ráji. Máme zde úžasný pozemek s už založenou permakulturní zahradou a na jaro jsme plánovali začít stavět dům a postupně pak odcházet z Prahy. Plány nám bohužel nabouralo nesmyslné zdržování stavebního povolení, takže právě teď řešíme, jestli vůbec začneme stavět.

Držíme pěsti! Často rozebíráte složení výrobků velkých firem, které tvrdí, že jde o zdravou svačinu, dětskou pochoutku a podobně. Jste vlastně jedna z mála, kdo se těmto firmám nebojí postavit a říká pravdu… Mám totiž obrovskou výhodu, jsem naprosto nezávislá, nepropaguji vůbec nic na objednávku tak mohu cokoliv otevřeně a objektivně hodnotit. Za největší objev letos považuji „Lékárenskou dětskou čokoládu“, která má v popisku tvrzení, že může zvyšovat IQ, samozřejmě, když ji budete jíst pravidelně!

Jak si v naší stravě i působení na naše tělo stojí sacharidy a tuky ve stravě? Stavební látky tuků (některé mastné kyseliny) jsou esenciální, a tedy nezbytné přijímat stravou. Cukr (glukózu) si naše tělo umí vyrábět, a proto není esenciální dodávat cukry jídlem. Téměř všechny buňky našeho těla mohou energii získávat z cukrů (glukózy) anebo tuků (ketolátek z nich). Cukry dodávají rychlou energii, ale také dřívější hlad a potřebu znovu jíst, tuky se spalují pomaleji. Výhodou spalování tuků je i nulový efekt na inzulin, jehož pravidelný nadbytek v krvi může vést ke vzniku tzv. inzulinové rezistence a tak k mnoha zdravotním potížím, jak vysvětlím při přednášce.

Věnujete se i poměrně kontroverzním tématům. Například káva a také mléko v kávě… Káva mě baví. Podle některých českých léčitelů je káva škodlivá a káva s mlékem skoro jed. Přitom podle těch nejkvalitnějších nejrozsáhlejších studií je káva významných zdrojem zdraví prospěšných antioxidantů, snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, Alzheimerovy demence a Parkinsonovy nemoci, rakoviny jater a prodlužuje život. Káva s mlékem vadí jen tomu, komu vadí i samotné mléko, jinak je zcela v pohodě a tvrzení našich léčitelů vůbec nic nepodkládá.

Je nějaký vědecký poznatek, který vás fascinoval, změnil pohled na stravu…? Asi nejzásadnější pro mě bylo uvědomění si, že desítky let předávané státní výživové doporučení pro veřejnost – u nás v podobě tzv. výživové pyramidy, vlastně není podloženo žádnými rozsáhlými kvalitními studiemi, že nic nepodkládá tvrzení, že poměr živin/potravin v pyramidě je ten nejsprávnější, nejzdravější anebo dokonce jediný správný, a ještě pro všechny.

Děkuji Vám za rozhovor. A těšíme se ve čtvrtek 28. března na vaši přednášku v Recall centru.
Jitka Maděrová
Více informací o přednášce na www.recallcentrum.cz

PŘEDNÁŠKA MARGIT SLIIMÁKOVÉ – ve čtvrtek 28. března 2019 – Recall centrum – více info

Ukažte tento článek i vašim přátelům: