Recept: VÁNOČKA BEZ LEPKU

Vánočka bez lepku

25 porcí – 1 vánočka

40 minut příprava + 120 minut kynutí + 45 minut pečení

elektrická trouba – statický režim

Ingredience:
220 ml mléka, teplého
50 g cukru krystal
20 g čerstvého droždí
375 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
½ lžičky soli
65 g másla
2 žloutky
100 g rozinek namočených v rumu
100 g mandlí
1 vejce na potření

 

 

Postup:

Nejprve si z teplého mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě pod utěrkou vzejít.

Do velké mísy prosejte mouku a přidejte všechny ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku. Vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.

Po vykynutí rozdělte na 9 kusů, vyválejte dlouhé válečky. Nejspodnější patro vánočky bude ze čtyř, prostřední ze tří a navrch ze dvou válečků. Na krajích prameny dobře spojte, proti sesunutí celé vánočky na stranu můžete zajistit špejlemi: pár jich zapíchněte podél vrchního patra – vánočka se tím zpevní. Upletení vánočky ze čtyř pramenů je docela náročné. Pokud to jako já každý rok zapomenete, doporučuji se podívat na některé z mnoha videí na YouTube.

Znovu nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut na 160 °C.

Zda je vánočka dostatečně propečená i uvnitř, zjistíte vpichem špejlí, pokud se vám ji podaří vytáhnout čistou, je vánočka hotová.

DALŠÍ RECEPTY VE SPOLUPRÁCI S NAKLADATELSTVÍM SMARTPRESS ZVEŘEJNÍME ZA PÁR DNÍ

Další skvělé sladké i slané recepty najdete v knize:

Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Těšit se můžete na koláče, dorty, zákusky, vánoční cukroví, houstičky, pizza, quiche, chléb.

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

ČTĚTE TAKÉ:  Domácí granola s džemem

Obchodní informace: ISBN: 978-80-87049-80-8 Formát: 172 x 240 mm Vazba: pevná vazba, celobarevné fotografie  Počet stran: cca 176 Cena: cca 399 Kč

Ukažte tento článek i vašim přátelům: