RECEPT: Jáhelné knedlíky s meruňkami

V létě se u nás doma odjakživa vařily tvarohové knedlíky, většinou hned se začátkem jahodové sezony a pak během léta z těch nejmenších meruněk z naší zahrady. Tento recept je upravený nejen pro vegany a celiaky, ale i pro ty, kdo si chtějí pochutnat na zdravém a výživném jídle.

4 porce, 2 hodiny máčení mandlí + 45 minut příprava

  • 200 g neloupaných mandlí
  • 400 g tofu natural
  • 4 lžíce sušené třtinové šťávy (třtinového cukru) do knedlíků plus na ochucení
  • 140 g jáhlové hladké mouky
  • špetka soli
  • 12 malých meruněk
  • rostlinný margarín a třtinová šťáva či cukr podle chuti (na polití)
  • ořechy, semínka nebo kokos na posyp
  • čerstvé sezonní ovoce a máta na nazdobení
  1. Mandle zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Scedíme, vložíme do mixéru, umeleme a přesypeme do větší mísy.
  2. Tofu rozmixujeme s 2 lžícemi třtinové šťávy (nebo cukru) a přidáme k rozemletým mandlím. Přisypeme jáhlovou mouku se špetkou soli a uhněteme těsto, které necháme 10 minut odpočinout.
  3. Meruňky omyjeme, osušíme, vyjmeme pecky a naplníme lžičkou třtinové šťávy. Těsto rozdělíme na dvanáct stejných kousků, z každého vytvoříme placku, kterou obalíme meruňku, uhněteme a kroužením v dlaních vytvarujeme rovnoměrnou kouli bez prasklin.
  4. Vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme 15 minut. (Meruňky vařím déle, aby byly pěkně měkké, jahodové knedlíky můžete vyjmout i po 8 minutách.)
  5. V rendlíku rozpustíme margarín, ve kterém rozmícháme trochu třtinové šťávy podle chuti, přelijeme rozkrojené knedlíky, posypeme namletými ořechy a semínky a ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty.

Texty pocházejí z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Foto receptů: Petr Klíma

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Rozhovor měsíce PETR KLÍMA: „Budete překvapeni, kde se dají využít jáhly, pohanka nebo bulgur“