RAW Kulajda s houbičkami shiitake

Kulajda s houbičkami shiitake

Kulajda vznikla z potřeby udělat si to po svém. A dokázat sobě i všem okolo, že to jde, že to umím a že se to bude dát jíst. Myšlenkami jsem přitom pořád zůstávala u kulajdy. Proto tuhle polévku neuvidíte studenou. Je teplá, zimní, světlá a koprová. A přesto dochucená exotickými surovinami, nese zřejmé stopy mé syrové kuchyně.

Co potřebujete:kulajda - raw - český ráj v akci - raw pro zdraví a krásu

80 g / ½ šálku slunečnicových semínek

2 středně velké cukety

1 zralé avokádo

4 větší hlavičky shiitake

2 polévkové lžíce tamari

2 polévkové lžíce sezamového oleje

2 řapíky celeru

svazek čerstvého kopru

sůl podle chuti

1 lžíce sirupu z agáve

3 polévkové lžíce citronové šťávy

Postup:

Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a slunečnici umixujte do hladka spolu s očištěnou cuketou a vypeckovaným oloupaným avokádem.

Umíchejte marinádu ze sójové omáčky tamari a sezamového oleje, vložte do ní houby a nechte asi hodinu marinovat. Poté slijte marinádu a nakrájejte houby na tenké plátky.

Celer očistěte, oškrábejte vypouklou stranu a nakrájejte ho najemno.

Kopr oberte ze stonků a nasekejte, vmíchejte do polévky. Polévku dochuťte solí, sirupem z agáve a citronovou šťávou, až dosáhnete požadované sladkokyselé chuti.

Ohřejte polévku na 42 °C a vložte do ní houby s celerem. Podávejte teplé, nejlépe v zimě.

Můj tip: Do polévky můžete přidat špetku koriandru a drcený kajenský pepř. Toto koření krásně prohřeje v chladných dnech a dodá polévce orientální příchuť.

Co možná nevíte o kopru:

Z kopru v kuchyni použijete nejen nať, ale i semena. Obzvlášť pokud vám jde o léčivé účinky, má spíš smysl přidávat si do jídla drcená koprová semena, než spoléhat na sezónní koprovou nať. Kopr se doporučuje při ledvinových onemocněních a chorobách močových cest, také podporuje tvorbu mléka u kojících matek, tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Při velkých hostinách se ve středověku běžně podávala miska koprových semen – ať už to mělo být na zklidnění žaludku, nebo k rychlejšímu uspání hostů. Nebo třeba proto, že žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech a údajně také zahání škytavku.

ČTĚTE TAKÉ:  Domácí granola s džemem

DALŠÍ VÝTEČNÉ RAW RECEPTY NAJDETE V KNIZE – RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU od nakladatelství Smart Press

PÁR DALŠÍCH RAW RECEPTŮ S TOUTO KNIHOU PRO VÁS MÁME TADY…(budeme doplňovat, stavte se příští čtvrtek)

….i my už se u receptů z této knihy olizujeme, podívejte

O knize:

Titulka_RAW pro zdraví a krásuRAW pro zdraví a krásu
Kuchařka Jitky Adamové

Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

172 x 240 cm, pevná vazba, 224 stran, ke každému receptu fotografie, rozsáhlý úvod o živé stravě, 499 Kč

Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

DALŠÍ TIPY

Ukažte tento článek i vašim přátelům: