MICHAL HRŮZA (6/2015)

MICHAL HRŮZA – „Cítím z lidí větší vstřícnost“

Michal  Hrůza  je  znám  jako  skladatel  a  zpěvák,  který  má  na  michal_hruza_cesky_raj_v_akcisvědomí mnoho  hitů  nejen  pro  svá  vlastní  alba,  ale  také  pro  mnoho  zpěváků, zpěvaček či filmů. Podílel se například na hudbě k filmu Lidice a Martin a Venuše. Je autorem znělky několika televizních seriálů, z nichž bezesporu nejznámější  a  nejoblíbenější  je  seriál  Vyprávěj.  Michal  Hrůza  se  vrátil po  zdravotních  obtížích  počátkem  letošního  roku  na  pódia  v  plné  síle, kterou  hodlá  předvést  také  v  rámci  Sedmihorského  léta  2015,  které 18. června v Sedmihorkách u Turnova svým koncertem odstartuje. O to více a možná srdečněji, protože zpěvák právě z Turnova pochází.

Všem  je  velmi  dobře  známo,  co  jste  si  v  posledních  měsících  prožil. S  vervou  jste  se  ale  vrátil  na  podia.  Jak  se  cítíte  zpět  mezi  fanoušky?
M: Asi každý muzikant je spokojený, když může hrát pro lidi, takže můžu mluvit za všechny z naší kapely, že jsme moc rádi, že zase hrajeme. Dokonce bych řekl, že cítím z lidí i takovou větší vstřícnost.

A co vaše písně? Píšete nyní nové? Máte nové nápady?
M: Teď jsem měl velkou pauzu, ale chystám se na píseň k filmu Padesátka. Oslovila  mne  produkce  filmu,  se  kterou  jsem  předtím  spolupracoval na filmu Zakázané uvolnění, kde vznikla i stejnojmenná píseň.

Například píseň „Sněhulák“ bodovala velmi dobře v hitparádách… byla to píseň nová, nebo složená dřív?
M:  Sněhulák  je  písnička  z  naší  poslední  desky,  která  se  jmenuje  Den. Ta deska je zajímavá i tím, že každá píseň má v bookletu vlastní obrázek, který malovaly naše děti. A právě jeden obrázek neměl písničku, ale byl tak hezký, šlo právě o Sněhuláka, že jsem se nechal natolik inspirovat, až vznikla tato píseň.

LOGO_SL_2015 kopie

Pocházíte  z  Turnova,  máte  tu  velkou  fanouškovskou  základnu,  mnoho známých…  Jak  se  těšíte  na  vaše  rodné  město,  na  Sedmihorské  léto, na kterém po dlouhé době opět vystoupíte… a vlastně i po dlouhé době v tomto regionu?
M: Ano, je pravda, že jsem se narodil v Turnově, a každý, kdo se narodí v našem krásném městě, na něj nikdy nemůže zapomenout. A ten náš Český Ráj mě doprovází už řadu let.

Nedá mi se nezeptat, jaký máte k Turnovu vztah?
M: Snažím se do Turnova občas podívat, žije tu ještě moje starší sestra a můj
táta bydlí na Hrubé Skále.

V roce 2013 jste již vystupoval na Sedmihorském létě. . Během koncertu jste nadchnul a roztančil kapela_hruzy_michal_hruza_cesky_raj_v_akcipublikum. Všichni odcházeli nadšeni. Vzpomenete si na tento koncert?
M: Ano, vzpomínám si na něj, protože tam byl můj otec a seděl, ale usmíval se.
Přichází léto, koncerty ve venkovním prostředí.

 Hrajete raději venku, nebo uvnitř?
M: Oba způsoby mám rád, lidé dokáží být skvělí venku i uvnitř.

Co  se  týká  repertoáru,  máte  nějakou  oblíbenou  pasáž,  oblíbené  písně, na které se během koncertu nejvíce těšíte?
M: Písničky jsou při troše fantazie něco jako vlastní děti. Takže všechny písničky máme  rádi.  V  době  našeho  rozhovoru  začíná  Mistrovství  světa  v  hokeji,  tak budu jmenovat Zakázané uvolnění, které rádi hrajeme.

Skládáte kromě písní pro sebe a svou kapelu také pro další zpěváky a zpěvačky, filmovou hudbu. . Které skládání máte nejraději?
M: Všichni lidé jsou si v podstatě trochu podobní. Tak pokud z někoho cítím stejné naladění jako já, je v podstatě jedno, skrz koho nebo co vyjde emoční naladění.

A kdybyste měl vybrat nějaký top, kterou vaši autorskou píseň nebo hudbu máte nejraději?
M: Jsou spíš písně, o kterých jsem čekal, že osloví posluchače, a naopak jsou písně, u kterých jsem to nečekal, a přesto je oslovily. Takže bych jmenoval např. píseň Budu ti vyprávět ze seriálu Vyprávěj, o které jsem si myslel, že jen tak proběhne, a přitom ji mají lidé velmi rádi.

Plány do budoucna? Nové album, nová píseň, klip?
M: Nová deska vyšla před rokem, to znamená, že máme ještě rok, možná dva času na další desku. Letošní rok bych rád věnoval hlavně koncertování, na které se těším.

A nač se mohou fanoušci těšit 18. června v Sedmihorkách?
M: Seznam písniček necháme jako překvapení.

Děkuji za rozhovor, Jitka Maděrová. Foto: archiv Michal Hrůza.
DALŠÍ ROZHOVORY (Jaroslav Dušek, Věra Špinarová, Na Stojáka, Pavel Šporcl…)

cesky raj  v akci - sedmihorske leto

Ukažte tento článek i vašim přátelům: