MÁTE UŽ DOST PALMOVÉHO OLEJE? UDĚLEJTE SI ZDRAVOU ČOKOLÁDU DOMA.

Recept můžete využít pro svou vánoční čokoládu, nebo po celý rok místo kupované nezdravé čokolády.

V dnešní době téměř nenaleznete potravinu a cukrovinku (včetně čokolády, ale POZOR! je i v kosmetice nebo svíčkách), která by neobsahovala palmový olej (mnohdy označeno chytře jen jako „rostlinný tuk“). Tento zdraví velmi škodlivý strašák nejen že lidstvo pomalu zabíjí, ale navíc závratnou rychlostí zabíjí deštné pralesy, které se kvůli palmovým plantážím kácí. Díky tomu přichází o své přirozené prostředí k životu orangutáni a mnohá další fauna i flora.. (zajímá-li vás více, doporučujeme číst zde)

Pokud vám není lhostejná budoucnost planety ani vašeho zdraví a zároveň si chcete opravdu zdravě pochutnat, připravili jsme pro vás velmi jednoduchý a o to lahodnější recept:

ZDRAVÁ DOMÁCÍ ČOKOLÁDA

Ingredience:

kakaové máslo
kakao
sušené mléko – v případě, že chcete mléčnou čokoládu – při hořké vynecháme
med/cukr (med je samozřejmě zdravější)
další ingredience dle vlastní chuti – rozinky, oříšky, sušené švestky či další sušené ovoce, semínka atd… a případně koření jako skořice, chilly…

Postup:

Ve vodní lázni roztavíme kakaové máslo (50 g),  zahříváme jen na maximálně 40 stupňů, ne více. Kakaové máslo obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, které bychom při vyšším zahřívání zbytečně ničili.
Přisypeme kakao (cca 60 g) a ostatní ingredience dle chuti. Dosladíme podle vlastního uvážení. Hmotu, která je hustá, ale stále tekutá, vlijeme do formiček (stačí ty od staré bonboniery), do papírových košíčků. A necháme v lednici ztuhnout. Lze urychlit v mrazáku, kam dáme čokoládu na cca 15 minut.

Tato čokoláda je velmi jemná a vynikající. Vzhledem k velmi kvalitním surovinám a nepřidávaným látkám pro ztužení má tato čokoláda také nižší teplotu tání. Na jazyku se doslova rozplývá. Doporučujeme ji uchovávat v lednici.

ČTĚTE TAKÉ:  RECEPT: Mléčná rýže s ovocným pyré

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: