LEVNĚJŠÍ A ZDRAVĚJŠÍ DOMÁCNOST – KLÍČKY
KLÍČÍME VITAMÍNY
Pomalu se nám pod kůži dostává pocit jara a s jarem přichází také potřeba probudit tělo a nastartovat ho novou energií. Dřív, než nám příroda umožní sbírat mladé kopřivy a další výživné rostliny, můžeme si sami doma vypěstovat klíčky. Vitamínová bomba, která naše tělo doslova nabije. Už několik sezón jde o moderní směr (který se ale samozřejmě inspiruje moudrostí našich předků), jehož se chytli různí výrobci, a proto pro tak přirozenou věc můžete sáhnout i hlouběji do své peněženky. Jde to ale i levně! Jak?
Pro klíčení je dobré připravit si nakličovací nádobu. Tu zcela jednoduše uděláte i doma během pěti minut. Potřebujete pouze: běžnou zavařovací sklenici se šroubovacím víkem, šídlo/silnější hřebík, kladivo. Vyrobte pak zcela jednoduše tak, že pomocí hřebíku a kladiva do víčka z jeho vrchní strany uděláte po celém jeho povrchu dírky. Poté otočte víčko a z jeho spodní strany „roztlučte“ kladívkem ostré hrany, které vznikly kolem dírek. Tím je nádoba hotová a můžeme klíčit.
[pullquote]Světlo klíčkům dopřejte až poslední den před konzumací, jsou pak křehčí a mnohem lahodnější.[/pullquote]
Do zhruba jedné třetiny sklenice nasypte propláchnutá semena. Dolijte vodu, zašroubujte víčko a nechte asi půl dne stát. Poté semena propláchněte čistou vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a nechte odtéct všechnu vodu. Klíčené se musí 2x denně proplachovat čistou vodou, které se vždy zbavíme otočením dna vzhůru.
[pullquote]Obsahují vitamíny C, E, A, D, K, řadu vitamínů B, vápník, magnesium, fosfor, železo, bílkoviny a enzymy. V lednici vydrží asi týden.[/pullquote]
Každá rostlina klíčí trochu jinou dobu (1 den – týden). Vhodné pro klíčení jsou fazole mungo a adzuki, čočka, cizrna, hrách a sója. Vyzkoušet ale stojí za to i klíčky pšenice, prosa, řeřichy, vojtěšky (alfa-alfa), ředkvičky a dalších plodin. Nejrychleji budete sklízet klíčky pohanky, dýně a slunečnice.
Doporučuje se nechat klíčit semena ve tmě (při teplotě cca 20 stupňů). Světlo jim dopřejte až poslední den před konzumací, jsou pak křehčí a mnohem lahodnější. Po vyjmutí ze sklenice je znovu propláchněte a konzumujte v podobě salátů, kaše, příloh, nebo jen tak samotné. Naklíčená semena je potřeba zkonzumovat včas, aby nepřišla o své vitamíny. Obsahují vitamíny C, E, A, D, K, řadu vitamínů B, vápník, magnesium, fosfor, železo, bílkoviny a enzymy. V lednici vydrží asi týden.
VÝTEČNÉ RECEPTY S KLÍČKY NAJDETE TADY