Lassi – ayurvédský jogurtový nápoj pro podporu zdraví

Lassi  je ajurvédský probiotický nápoj, který podporuje trávení a vstřebávání. Redukuje nadýmání. Narozdíl od komerčních probiotických jogurtů obsahuje mnohem více živých bakterií, žádné chemické konzervanty, je nekyselý a čerstvý. Vhodný k dennímu užívání. Jogurt, který je běžně k dostání v obchodech je pro nás těžko stravitelný a tvoří v těle toxíny, pokud je starší než 2 dny (což je vždy), překyseluje organismus.

Pokud hrozí vředové či zánětlivé potíže, je v teplém počasí velmi vhodné pití lassi.

Přirozeně nás zchlazuje, dá se říci, že přímo uklidňuje, chrání a obnovuje naše sliznice. V teplém počasí a při nevhodné stravě může dojít k jejich vysušování (např. sliznice žaludku, střeva), což poznáme po konci teplého období (polovina září, např. žaludeční vředy). Lassi pomohlo i v případě bolesti žaludku z důvodu pravidelného užívání léků. Pozor ovšem na dodržení doby spotřeby a také na to, že lassi nesmí být kyselé – může se stát, pokud není kvalitní mléko.

Jak na lassi a výrobu vlastního jogurtu
Čerstvé mléko svaříme – nevhodné je nízkotučné a homogenizované. Necháme mléko zchladit asi na 40°C (jednoduše poznávám podle toho, že do mléka strčím čistý prst a mléko nepálí), přidáme jogurt dobré kvality, na jeden litr mléka asi 2 lžíce (napoprvé si ho koupíme, později použijeme vlastní). Zamícháme a dáme do čistě vypařených uzavíratelných sklenic. Sklenice dáme k teplu a zabalíme je do deky. Nejlepší je to od večera do rána. Vlastní lassi vyrobíme z jogurtu tím, že ho rozmixujeme, nebo našleháme s dvoj až trojnásobným množstvím vody. Očistné účinky lassi jsou docíleny čerstvostí jogurtu. Měl by být nejvýše jeden den starý. Kyselý jogurt je pro naše tělo hůře stravitelný. Já osobně se držím dobře zapamatovatelné poučky – lassi použiji maximálně do 48 hodin od začátku výroby. Chuť lassi nesmí být kyselá. Je možné do něho přidat kmín, koriandr, bazalku, dokonce ho můžeme i osolit. Při sladké variantě třtinový cukr, skořici, kardamom, med, nebo kakao. Teplota by měla být pokojová. Nevhodné je ovoce. Jednoduše řečeno – tato kombinace v těle podporuje růst škodlivin. Vyšší napěnění u lassi dosáhneme tím, že použijeme ponorný mixér.

ČTĚTE TAKÉ:  Rozhovor měsíce PETR KLÍMA: „Budete překvapeni, kde se dají využít jáhly, pohanka nebo bulgur“

Autorka: Iva Georgievová – praktická Ayurveda, autorka publikací, semináře a konzultace na www.ivaveda.eu

Ukažte tento článek i vašim přátelům: