KŘUPAVÝ JABLEČNO-OVESNÝ KOLÁČ – pečeme BIO

Křupavý jablečno-ovesný koláč

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press a novinkovou knihou Nová biokuchařka Hanky Zemanové vám přinášíme seriál velice zajímavých a chutných bioreceptů. Nechte se inspirovat a pochutnejte si…

CO POTŘEBUJEME:

forma o průměru 25–30 cm

korpus:

200 g ovesných vloček bio nebo ovesné krupice (můj tip)jablecny kolac - kuchařka - český ráj v akci

50 g celozrnné špaldové mouky, jemně mleté

50 g lískových oříšků

špetka mořské soli

100 ml za studena lisovaného oleje
(olivový, slunečnicový bio na pečení nebo ideálně ořechový)

100 ml javorového biosirupu

náplň:

750 g jablek, očištěných a nakrájených na menší kostky

3 lžíce javorového sirupu (cca 30 ml)

2 lžíce ghí (přepuštěné máslo, cca 30 g)

1 vanilkový biopudink

50 ml javorového sirupu

450 ml jablečného moštu

koření: ½ lžičky skořice, ½ lžičky vanilky a ½ lžičky mletého hřebíčku

POSTUP:

1
Ovesné vločky a lískové oříšky umixujte v mixéru na jemnou mouku a ve větší misce smíchejte s moukou a solí. Lískové oříšky jsou lepší, pokud je předem opražíte. Místo mixéru je můžete najemno namlít.

2
Přidejte sirup, předem prošlehaný s olejem, a rukama nebo v robotu důkladně promíchejte. Dle potřeby je možné přidat cca 2 lžíce vody, abyste získali pevné a kompaktní těsto. Pokud bude drobivé, nechte ho odpočinout, aby mohly vločky nasát tekutinu.

3
Mezitím dobře vymažte kulatou koláčovou formu máslem a vysypte umletými oříšky.

4
Navlhčenými prsty vytvarujte těsto do koláčové formy a dejte péct na 180 °C
cca 25–30 minut. Korpus nechte chvilku zchladnout.

5
Nyní si připravte jablka. Kostičky jablek nechte několik minut opékat na velké pánvi s přepuštěným máslem a s javorovým sirupem (jablka by měla změknout, lehce zezlátnout, ale držet tvar). Opečené a změklé kostičky jablek pak rozložíte na korpus.

6
Během opékání jablek si připravte pudink. Polovinu moštu dejte vařit a ve zbytku rozmíchejte pudink a javorový sirup. Vlijte do vařícího se moštu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí pudinku. Pudinkem přelijte jablka a nechte zatuhnout.

7
Ozdobte pomletými opraženými lískovými oříšky.

OVES

Oves je hodně výživná obilovina, posiluje náš nervový a reprodukční systém a podle čínské medicíny vyrovnává vnitřní energii. Pochází z chladných oblastí a obsahuje  kvalitní tuky a bílkoviny. Díky tomu se tradičně doporučoval jako zdroj síly, odolnosti a bujnosti. Kromě toho zásobuje naše tělo silikonem, který je potřebný pro obnovu kostí a tkání, hojí střevní sliznice a pomáhá předcházet zácpě.

TIP

Kromě vloček se na trhu objevily nové ovesné biomouky od Pro-Bio. Jedná se o celozrnnou ovesnou krupici a celozrnnou ovesnou mouku. Z krupice se dají snadno připravovat kaše a mouku můžete v menším množství přidávat do pečených dezertů. Díky ovsu získávají mléčnou chuť.

ČTĚTE TAKÉ:  RECEPT: Mléčná rýže s ovocným pyré

…………………………………………………………………………………………

O KNIZE:

Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Datum vydání: září 2016
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Kniha bude k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

Obálka_Nová biokuchařka Hanky Zemanové_jpgAutorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. Kromě toho autorka prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří. Představí vám zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. S pomocí řady odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepková strava, superfoods apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor.

Hančin přístup ukazuje, jak jíst i žít zdravě a v souladu se selským rozumem. Díky tomu vám pak zdravé vaření bude připadat jednoduché a přirozené. Z knihy se dozvíte, jak obohatit jídelníček a začít používat opomíjené, přitom však skvělé potraviny, jako jsou luštěniny, hlavně cizrna, fazole, červená čočka, loupané mungo, plnohodnotné obiloviny, jako jsou jáhly, čirok, jednozrnka, špalda, pohanka, či netradiční, na českém trhu nové a bezlepkové mouky, jako například mouku z červené čočky či žlutého hrachu.

Hanka připravila do této knihy přes 80 nových receptů. Nová biokuchařka je tak díky zcela unikátním informacím a novým receptům určena i těm, kteří už původní vydání Biokuchařky mají doma.

Mnoho receptů je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle výborného šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška (je členem Aliance výživových poradců), který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Kniha je určena jak pro začátečníky v oblasti zdravého vaření, tak pro pokročilé.

Biokuchařka poprvé vyšla v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami a dokázala, že zdravé jídlo může být dobré i krásně vypadat.

Hanka je též autorkou knihy BioAbecedář Hanky Zemanové a maminkou dvou holčiček.

VÍCE O KNIZE A NAKLADATELSTVÍ

VÍCE RECEPTŮ

nezapomeňte se vrátit….další biorecepty Hanky Zemanové na vás čekají!

Ukažte tento článek i vašim přátelům:

Jeden myslel na “KŘUPAVÝ JABLEČNO-OVESNÝ KOLÁČ – pečeme BIO

Komentáře nejsou povoleny.