DÝŇOVÉ HODOVÁNÍ – SUPER RECEPTY Z DÝNĚ

DÝŇOVÉ HODOVÁNÍ

Právě teď je období dýní. Pokud je nemáte ze své zahrádky, seženete ji téměř na každém rohu. Využijte tuto úžasnou plodinu a zkuste něco nového. Než přistoupíme k jednotlivým tipům na zajímavé a velmi chutné podzimní recepty z dýní, přidáme jedno doporučení. Dýně je nutno před vařením, pečením, smažením… zbavit semen. Ale! Semena nevyhazujte. Dejte si práci a nejlépe ve vodě je umyjte a zbavte „žilek“ – dužiny kolem nich – dokud nezískáte čistá semínka. Ta poté můžete naprosto jednoduše nasucho na pánvičce upražit a použít na ozdobu pokrmů, do polévek, nebo osolit růžovou solí a chroupat místo oříšků. Jsou velmi chutná a zdravá.

DÝŇOVÁ KAŠE – SLANÁ
Potřebujete pouze dýni (ideálně Hokkaidó, případně máslovou nebo klasickou), sůl a máslo.

Dýni omyjte a nemusíte ani loupat. Nakrájíme ji na malé kostičky a vaříme jako brambory. Jakmile je uvařená, slijeme vodu (pokud si nechcete nechat vývar třeba na polévku) a rozmixujeme. Pokud máte rádi méně jemnou, stačí rozšťouchat. Přidáme másla a soli podle chuti. Jíme samostatně, nebo jako přílohu – stejně jako bramborovou kaši.

PEČENÁ DÝNĚ
Jednoduchá a opravdová lahoda. Oloupejte dýni a nakrájejte na měsíčky – cca 0,5 cm silné. Poskládejte na plech s pečícím papírem a pečte do měkka. Jíme samostatně nebo jako přílohu k jídlům. Teplé i studené. Pokud budete chtít kaši nebo pyré, můžete udělat jednoduše rozmixováním i z této pečené dýně.

DÝŇOVO-OŘECHOVÁ OVESNÁ KAŠE – SLADKÁ
100 ml mléka, 100 ml vody, 3 lžíce ovesných vloček (nejlépe jemně mleté), 1 lžíce mletých ořechů, 2 plné lžíce dýňového pyré, 1 lžíce medu, 1 lžička skořice, špetka soli a ořechy na ozdobení

Do hrnce vsypte ovesné vločky a chvíli na sucho opékejte. Zalijte vodou a mlékem, přidávejte postupně dýňové pyré, mleté ořechy, med, sůl a skořici. Vařte do zhoustnutí a podávejte třeba s vlašskými ořechy. Recept je variabilní, lze využít alternativní mléka (rýžové, kokosové…), můžete přidat chia semínka, zázvor a další ingredience dle chuti.

ČTĚTE TAKÉ:  Rozhovor měsíce PETR KLÍMA: „Budete překvapeni, kde se dají využít jáhly, pohanka nebo bulgur“

DÝŇOVÁ BÁBOVKA S VLAŠSKÝMI OŘECHY

250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1,5 lžičky skořice, 240 ml slunečnicového/řepkového oleje, 360 g dýňového pyré, sůl, 3 vejce, 1 lžička sody, 150 g cukr krupice, 1,5 lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky kardamomu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 80 g nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce citronové šťávy

Do mouky vmíchejte špetku soli, prášek do pečiva, sodu a koření. Poté prosejte přes síto do čisté nádoby. V jiné míse vyšlehejte do pěny cukr, vejce a olej. Poté do tekuté směsi vmíchejte připravenou moučnou směs. Přidejte pyré a citrónovou šťávu a na závěr ořechy. Do vysypané formy vlijte těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte dozlatova cca 45 minut na 180 stupňů. Na závěr posypte moučkovým cukrem.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: