CUKETOVÁ KOPROVKA S JÁHLAMI

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press a novinkovou knihou Nová biokuchařka Hanky Zemanové vám přinášíme seriál velice zajímavých a chutných bioreceptů. Nechte se inspirovat a pochutnejte si…

Cuketová koprovka s jáhlami

5–6 porcí / bez lepku / lze servírovat jako vegan
(pokud použijete jen olej a místo vajíčka dáte opečené marinované tofu)

1 kg světlé zeleniny v bio kvalitě nebo z dobrého zdroje (600 g oloupané cukety, 200 g cibule, 200 g brambor)

3 lžíce přepuštěného másla nebo olivový olej a kousek máslakoprovka - kuchařka - český ráj v akci

50 g opraných a okapaných jáhel

1,5 l vody

2 lžičky mořské soli

3 kuličky pepře

2–3 lžíce umeocta (běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy)

velká hrst čerstvého kopru

100 ml smetany na vaření

 

1
Očistěte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy.

2
Jáhly properte a nechte okapat v cedníku.

3
Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5–10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte.

4
Poté zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte cca 15–20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké.

5
Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte super výkonný mixér, starost s pasírováním odpadá).

6
Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné. Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem.

7
Servírujte s vajíčkem natvrdo nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.

info

Tuhle polévku vařím celé léto a zatím chutnala úplně všem. Vlastně všichni, co ji ochutnali, po mně chtěli recept. Tady je! Vždy když tuhle polévku vařím a pak vidím, jak dětem i dospělým chutná, mám velkou radost. Radost z toho, že všem prospěje mnohem více než běžná koprovka či jiná krémová polévka, která je vlastně jen bílou moukou zahuštěná voda se smetanou a nekvalitním octem… Pro tělo opravdu nic moc. Naopak tento recept je plný zdravé zeleniny a jáhel.

obměna

Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Místo cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.

 

…………………………………………………………………………………………

O KNIZE:

Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

ČTĚTE TAKÉ:  Domácí granola s džemem

Datum vydání: září 2016
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Kniha bude k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

Obálka_Nová biokuchařka Hanky Zemanové_jpgAutorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. Kromě toho autorka prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří. Představí vám zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. S pomocí řady odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepková strava, superfoods apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor.

Hančin přístup ukazuje, jak jíst i žít zdravě a v souladu se selským rozumem. Díky tomu vám pak zdravé vaření bude připadat jednoduché a přirozené. Z knihy se dozvíte, jak obohatit jídelníček a začít používat opomíjené, přitom však skvělé potraviny, jako jsou luštěniny, hlavně cizrna, fazole, červená čočka, loupané mungo, plnohodnotné obiloviny, jako jsou jáhly, čirok, jednozrnka, špalda, pohanka, či netradiční, na českém trhu nové a bezlepkové mouky, jako například mouku z červené čočky či žlutého hrachu.

Hanka připravila do této knihy přes 80 nových receptů. Nová biokuchařka je tak díky zcela unikátním informacím a novým receptům určena i těm, kteří už původní vydání Biokuchařky mají doma.

Mnoho receptů je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle výborného šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška (je členem Aliance výživových poradců), který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Kniha je určena jak pro začátečníky v oblasti zdravého vaření, tak pro pokročilé.

Biokuchařka poprvé vyšla v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami a dokázala, že zdravé jídlo může být dobré i krásně vypadat.

Hanka je též autorkou knihy BioAbecedář Hanky Zemanové a maminkou dvou holčiček.

 

VÍCE O KNIZE A NAKLADATELSTVÍ

VÍCE RECEPTŮ

nezapomeňte se vrátit….další biorecepty Hanky Zemanové na vás čekají!

 

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: