CESTY KE ZDRAVÍ – TIPY NA PODPORU LETNÍ VITALITY A ZDRAVÍ

Léto je specifickým obdobím, kdy potřebujeme jíst jinak, abychom se cítili dobře. Jezte lehčí jídlo, trávicí oheň se v letním teplém čase snižuje, nedokáže vytrávit těžké jídlo jako v zimě. To může mít dopad na zhoršení našich obtíží. Trávicí oheň si můžeme představit jako naše topení v bytě – také ho vypínáme, když je venku velké teplo. Není vhodné ani pití ledových nápojů, paradoxně se tím zvýší náš vnitřní oheň a dochází k tomu, že se člověk ještě více zpotí a má větší žízeň. Pití hodně ledových nápojů může způsobit tělu šok, leckdy nás poté začne bolet v krku nebo se cítíme nemocní.Velmi vhodné je pročištění těla pomocí ovoce a zeleniny, které jsou kromě vitamínů bohaté i na vlákninu (pomáhá například snížit zácpu). Ideální je dopoledne, kdy kromě ovoce či zeleniny nic jiného nejíme. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. V teplém letním čase se obecně nehodí příliš kyselá a ostrá. Z ovoce se nyní výborně hodí broskve, meruňky, nektarinky ze zeleniny např. mrkev, čekanka, salát, čerstvá okurka.

Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz, zlepšují náladu.
Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).

Voda s dobromyslem
Dobromysl je výborný pomocník na snížení zánětů a plísní v těle. Pokud nám nápoj z ní bude chutnat, podpoříme očistný proces v těle. Vodu převaříme, necháme mírně vychladnout a vložíme dobromysl, můžeme přidat meduňku nebo mátu nebo další koření či bylinku (bazalku, levanduli), které máme rádi. Lze i přisladit (tř. cukrem) a přidat několik kapek citrónu.

Brokolice
V tento roční čas je k dispozici čerstvá brokolice. Je výborná pro všechny, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, cholesterol, používá se jako prevence rakoviny a na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu. Měla by být pouze lehce tepelně upravená.

Brokolicová polévka s kmínem a ovesnými vločkami (nebo žitnými).
Recept je na 4 porce polévky a z celkového množství 1,5 až 2 litrů vody.

1 menší brokolice, 1 hrnek ovesných vloček (opět pokud máme rádi hustou polévku, přidejme vločky), ghí, sůl, solčanka, kmín, zelená petrželka, saturejka, jemné kari, popřípadě tymián, pískavice.
Nakrájenou brokolici orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme solčanku, kmín, jemné kari, zelenou petrželku a ostatní ingredience. Krátce vaříme. Možnou plynatost opět sníží použití saturejky.

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu, velmi dobře působí na žaludek.

Jáhlová zemlbába- s letními jablky (uvedené množství je asi na tři porce)
Jáhly (1 hrnek), tvaroh (1-2 ks), jablka (6–10 ks, dle velikosti), skořice, kardamom, ghí, třtinový cukr (dle vás cca ½ hrnku), voda (asi 3 hrnky)
Jáhly spaříme horkou vodou, jablka oloupeme a nastrouháme, vymažeme si zapékací misku. Do formy dáme postupně jáhly, nastrouhaná jablíčka a tvaroh, posypeme cukrem, přidáme ghí a vodu, pomalu pečeme asi na 150 až 200 °C, dle potřeby doléváme vodu. Pokrm je hotov ve chvíli, kdy jsou jáhly měkké.

ČTĚTE TAKÉ:  Soutěž s nakladatelstvím Grada O KNIHU HRDINOVÉ SUCHÝCH ZAHRAD

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví
TIP: Ivu Georgievovou můžete zažít na Jóga kempu v Českém ráji 2019!

foto: freepik.com

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

Ukažte tento článek i vašim přátelům:

Jeden myslel na “CESTY KE ZDRAVÍ – TIPY NA PODPORU LETNÍ VITALITY A ZDRAVÍ

Komentáře nejsou povoleny.