CESTY KE ZDRAVÍ: Podpůrné tipy pro zdraví, radost a vitalitu na duben-květen

Máme tu jaro a venku raší spousta rostlin a tím i vitamínů. Pokud se rozhodnete na některou z bylinek vyrazit, dejte pozor co sbíráte, zda se opravdu jedná o tu správnou bylinku a hlavně… dbejte na to, abyste přírodě svým sběrem neuškodili. Proto sbírejte jen to, co není zakázáno a to jen v míře, kterou opravdu potřebujete. Po vašem odchodu z místa, kde jste sbírali, nesmí být poznat, že jste tam vůbec byli! Inspiraci ájurvédou přináší Iva Georgievová ve svých receptech…

Medvědí česnek
Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vitamín C, vitamíny řady B, hořčík, železo. Po zimním období dodává vitalitu a sílu. 

Jarní pomazánka
Kvalitní tvaroh, olivový olej, medvědí česnek (nakrájíme na jemno), sušený tymián, jablečný, nebo vinný ocet, sůl.

V olivovém oleji rozmícháme česnek medvědí, tymián, osolíme a přidáme pár kapek jablečného octa a zalijeme touto směsí tvaroh.

Polévka s medvědím česnekem
(recept je asi na 1,5 až 2 litry polévky)
Řapíkatý celer (1 hrnek, nakrájený), 1 hrnek loupaného munga (nebo červené čočky), medvědí česnek (3 lžíce, nakrájený), čerstvý zázvor (asi 3cm, nastrouhaný), sůl, ghí, jemné kari, kmín, koriandr, ochucovadlo bez glutamanu sodného, voda.
Řapíkatý celer orestujeme na ghí, přidáme ostatní ingredience kromě česneku medvědího (ten dáme až před koncem vaření) a uvaříme.

Čočková slaná kaše s česnekem medvědím
1 hrnek loupané červené čočky, jemné kari, sůl, plátek zázvoru, tymián či saturajka, voda, 1 lžíce olivového oleje. Vše smícháme a pomalu vaříme. Po uvaření přidáme nasekaný česnek medvědí. Je moc dobrá i s čerstvým jablečným kompotem.

Olej z ostropestřce mariánského
Výborně se hodí zejména v předjaří, funguje jako výrazná podpora jater, snižuje dopad po těžší zimní stravě a po čase hodování. Zevně je možné ho použít i na zlepšení křečových žil.

ČTĚTE TAKÉ:  NÁDÍ ŠÓDANA – STŘÍDAVÝ DECH, KTERÝ ZMÍRNÍ STRES A ZLEPŠÍ SPÁNEK

Co dělat, když i na jaře je najednou velká zima a cítíme chlad v těle?

Zázvorový čaj
Někdo si oblíbil pití zázvorového čaje. Je vhodnější používat čerstvý, vždy ho oloupat a po vyluhování nejíst. Lze dochutit citrónem, medem (med by se neměl dávat do horké tekutiny) nebo javorovým sirupem.

Kvalitní zázvor je malý zázrak, jen není vždy úplně pro všechny. Není vhodný například u lidí, kteří mají nízkou srážlivost krve, či mají akutní potíže s krvácivými vředy, s ekzémem, nebo akutní žlučníkové obtíže.

Zázvor čerstvý
Pomáhá při průjmu, bolesti břicha, nadýmání. Posiluje srdce, snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, zlepšuje hybnost kloubů. Zabraňuje zejména nadměrné srážlivosti krve a tím pomáhá chránit před srdečním infarktem. Působí proti nevolnosti, cestovní horečce, lehce snižuje krevní tlak, je důležitý i jako pomocník při rakovinové prevenci. Sbírá toxiny, působí při nachlazení a zkaženém žaludku.

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, Recepty  pochází z  publikace Ivy Georgievové Jídlem k rovnováze.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: