CESTY KE ZDRAVÍ: Jarní obroda a tipy co v tomto období jíst

Jaro je v plném rozpuku. Vše kolem kvete, žije, rodí se. A s tím pro naše tělo často přichází jarní únava. Jak se nastartovat a co dobrého si na osvěžení, pročištění či dodání energie dopřát? Rady inspirované ájurvédou přináší jako každý měsíc Iva Georgievová.

Zapečená quinoa s chřestem
(recept je na 2-3 porce)
quinoa (1 hrnek), sůl, chřest (1 svazek), kvalitní tvrdý sýr (popř. parmazán), olivový olej, sušená rajčata (1-2 lžíce).

Quinou s nakrájenými sušenými rajčaty krátce povaříme, necháme dojít. Chřest dle typu oloupeme a odkrojíme dužnatý konec. Spaříme – vodu můžeme použít na zeleninovou polévku. Do kameninové zapékací misky dáme uvařenou quinou s rajčaty, na ně poklademe nakrájený chřest, zalijeme troškou vody a dáme péct. Před koncem zapékání posypeme sýrem a pokapeme olivovým olejem.  
Tento pokrm je vhodný v sezóně chřestu (duben až červen), hodí se k němu mrkvový salát, hlávkový salát. Hodí se do očistných diet, pokud chceme „splasknout“, dáme méně sýra. Jídlo je lehké, obnovující naše sliznice, pročišťuje, napomáhá správnému vyprazdňování.

Chřest
Je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Za první republiky prý byly Čechy chřestovou velmocí. Využijme sezónní možnosti chřestu na odplavení škodlivin, tuků a přebytečného cukru z těla.

Meduňkové osvěžení
Med asi 1 lžička – dle vašeho uvážení, 1 citrón (zbavený kůry a nakrájený), asi 1,5l  převařené teplé vody, 1 hrst meduňky, 4–5 lístků břízy.
Do skleněného či keramického džbánu dáme všechny přísady. Zalijeme teplou(asi 50 °C), převařenou vodou. Nápoj provoní celý byt a je velmi osvěžující. Doporučuji vypít do jednoho dne od začátku výroby.

Nápoj jemně pročišťuje, posiluje, odvodňuje a v teplém čase osvěží.

Rutin
S nástupem teplého počasí někteří z nás pociťují, že se jim začnou ozývat hemeroidy, nebo je začnou zlobit křečové žíly. Někomu může častěji téci krev z nosu. Zejména v tomto čase je potřeba dodat tělu více rutinu. Zdroje: pohanka, arónie (černý jeřáb, navíc je bohatá na vitamín C), mochyně peruánská. Pokud jsou potíže akutní, vyplatí se zakoupit přímo doplněk stravy s rutinem. Pokud vám častěji teče krev z nosu, přidejte do stravy kromě rutinu ještě zelenou petrželku.

autorka: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
 ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu

 

 O autorce: 

Kdo je Iva Georgievová?

Iva Georgievová se vlastně jmenuje Ivana, ale používám Ivu, narodila jsem se v roce 1965 ve znamení Skopce, což mi možná dalo do vínku odhodlání pustit se i do věcí, které nejsou jednoduché a předem není znám výsledek.

ČTĚTE TAKÉ:  DÝCHÁNÍ pro lepší zdraví i proti stresu

Od 20 let jsem se snažila pochopit, jak se o sebe mám starat, abych se cítila lépe, hlavní motivací mé činnosti bylo, že mi nebylo dobře a vyhlídky na zdravý život byly mizivé. Cítila jsem, že je velmi důležité se o sebe dobře starat a ve chvíli, kdy jsem se stala matkou, bylo mým velkým přáním mít i zdravé děti.

S ayurvédou jsem se setkala v roce 1997 a doslova jsem nalezla poklad. Splnila mi vše, co jsem kdy chtěla. Plně se ztotožňuji se základním náhledem Ayurvédy na zdravého jedince.

„Člověk je považován za zdravého, pokud má zdravé tělo, mysl a duši“

Od roku 2006 se plně věnuji předáváním praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích a v posledních letech i pomocí tzv. nehmotných konzultací. Postupně jsem vydala několik publikací, u nichž jsou nyní v prodeji čtyři: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze, Jídlem k radosti a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu.

Od roku 1987 jsem vdaná, mám dvě dospělé děti  a bez velké pomoci a podpory mého manžela bych praktickou Ayurvedu dělat nemohla. Na techniku, řízení auta a i na mluvnici nevím proč, ale nemám ty správné buňky.

Od roku 1997 bydlím na starém mlýně v malebné Vísce položené pod Železnými horami, který také v posledních letech využívám pro svoji práci (konzultace, olejové masáže a semináře).

Na mlýn Poštolka (tenkrát se jmenoval jinak) jsme se nastěhovali (s manželem a dětmi) natrvalo v roce 1997. Koupili jsme ho v poměrně dezolátním stavu, těžko uvěřit, že to bylo do roku 1948 kouzelné a opečovávané místo, kde se setkala krásná příroda, šikovné ruce a bystrá mysl. Po generace si zde rod Nevolů předával fungující mlynářství, později i s pilou, povoznictvím, elektrárnou a jiným. Přišli jsme sem i s dvěma malými dětmi ze středních Čech, kde jsme bydleli v dokončeném a velkém domě, měli zavedenou malou firmu. Vše jsme opustili v touze po zdraví a klidnějším životním stylu. Za těch již více než dvacet let jsme zde zažili mnohé, častokrát jsme se cítili jako první osadníci v nové zemi. Mlýn opravujeme postupně, vše financujeme z vlastních zdrojů, v posledních letech s podporou blízkých mlýna, kteří se nám sami nabídli, protože jim toto místo učarovalo, tak jako nám.

Ještě jednou děkuji za možnost se seznámit s krásnou a moudrou vědou zvanou Ayurvéda.

Iva Georgievová

Iva Georgievová – praktická Ayurveda
e-mail : ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: