CESTY KE ZDRAVÍ – Jarní dary matky přírody

Přichází období, kdy se vše v přírodě probouzí. A stejně reaguje i naše tělo. Právě nyní  můžeme využít přínosy z darů přírody a vychutnat si jaro! Jen pamatujte, nejde o to přírodu vydrancovat, ale vzít si jen tolik, kolik opravdu potřebujeme a využijeme, nezanechat po sobě spoušť! Až půjdete na bylinky, myslete na to, že je velmi důležité tam větší část nechat, ať už pro někoho jiného, nebo – a to především – pro přírodu samotnou! Přinášíme vám jarní tipy inspirované ájurvédou od Ivy Georgievové.
Kopřiva

Kopřiva – hlavně ta jarní – pročišťuje krev, vyplachuje ledviny, vyplavuje soli, ledvinový písek a ledvinové kameny, podporuje krvetvorbu. Obsahuje vitamín C, provitamín A, železo a draslík a také vitamín E. Proč si čaj z kopřivy dělat na jaře? Naše tělo je připravené na očistu a kopřiva je mladá, čerstvá a účinná.

Malá připomínka z mé praxe – pozor na pití silných výluhů z kopřivy, můžete se osypat, někdo může mít dojem, že je popálen. Je vhodnější začínat s kúrami, kde bude menší zastoupení bylinky s větším poměrem vody. Kopřiva není vhodná ani při potížích s ekzémem nebo lupenkou, její ostrost či lépe řečeno žahavost je může zhoršit.

 

Pampeliška

Pampeliškový čaj

Použijeme čerstvé pampeliškové listy, kúra trvá 14 dnů až tři týdny a pijeme jeden až dva šálky denně.

Malou hrst mladých pampeliškových listů spaříme v jednom litru vody, přidáme trošku kardamomu a chvilku louhujeme, je možné do vychladlého čaje přidat trošku medu.

Smetanka lékařská má opět očistné účinky, odvodňuje a je protizánětlivá. Obsahuje vitaminy skupiny B, draslík zinek a účinnými látkami jsou zejména hořčiny, které čistí játra. Pomáhá při lymfatickém otoku a čistí játra zejména od důsledků konzumace tučných, nebo smažených jídel (vánoční a zimní hodování).

Medvědí česnek

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vit. C, vit. řady B, hořčík, železo. Po zimním období dodává vitalitu a sílu.

Salát z pampeliškových listů a medvědího česneku

Pampeliškové listy (6 kusů) – nakrájíme na drobno, přidáme 3 listy česneku medvědího (také nakrájíme), nastrouhanou mrkev a nastrouhané avokádo. Zakapeme olivovým olejem, osolíme. Přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí (asi 2 hrnky) a popřípadě dochutíme jablečným nebo vinným octem.

Polévka s medvědím česnekem

(recept je asi na 1,5 až 2 litry polévky)

Řapíkatý celer (1 hrnek nakrájeného), 1 hrnek loupaného munga (nebo červené čočky), medvědí česnek (3 lžíce, nakrájeného), čerstvý zázvor (asi 2cm a nastrouháme), sůl, ghí, jemné kari, kmín, koriandr mletý, ochucovadlo bez glutamanu sodného, voda.

Řapíkatý celer si orestujeme  na ghí, přidáme ostatní ingredience kromě česneku medvědího (ten dáme až před koncem vaření) a vaříme.

ČTĚTE TAKÉ:  JEDNODUCHÉ TIPY, JAK PEČOVAT O MATRACI, ABY CO NEJDÉLE SLOUŽILA?

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví
TIP: Ivu Georgievovou můžete zažít na Jóga kempu v Českém ráji 2019!

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: