RECEPTY • NÁVODYZDRAVÍ

13 nejlepších receptů z mrkve: Mrkvové pochoutky, které si zamilujete

Mrkev je jednou z nejuniverzálnějších zelenin, kterou můžeme najít v každé kuchyni. Tato oranžová kráska není jen plná vitamínů a antioxidantů, ale její sladká chuť a všestrannost z ní dělají perfektní ingredienci pro nespočet receptů. Pojďme společně prozkoumat svět mrkvových pochoutek, které potěší vaše chuťové pohárky a zároveň prospějí vašemu zdraví.

1. Klasický mrkvový koláč s krémovou polevou

Ingredience:

  • 300 g jemně nastrouhané mrkve
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů

Na polevu:

  • 200 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: 1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte formu na koláč. 2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. 3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, poté přidejte olej a dobře promíchejte. 4. Postupně do tekuté směsi vmíchejte suché ingredience, pak přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. 5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 6. Mezitím připravte polevu: vyšlehejte změklé máslo s krémovým sýrem, postupně přidávejte moučkový cukr a nakonec vanilkový extrakt. 7. Vychladlý koláč potřete polevou a ozdobte trochou nastrouhané mrkve nebo nasekanými ořechy.

Tento mrkvový koláč je dokonalým společníkem k odpolední kávě. Jeho vlhká konzistence a bohatá chuť vás přenesou do světa domácí pohody, kde čas plyne pomaleji a každý kousek je malou oslavou.

2. Mrkvová polévka s koriandrem a zázvorem

Ingredience:

  • 600 g mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl a pepř dle chuti
  • lžíce citronové šťávy

Postup: 1. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. 2. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova (asi 5 minut). 3. Přidejte česnek, zázvor, mletý koriandr a kurkumu, krátce orestujte, aby se koření rozvonělo. 4. Přisypte nakrájenou mrkev, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte plamen a vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud mrkev nezměkne. 5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přilijte kokosové mléko, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. 6. Před podáváním ozdobte nasekaným koriandrem a případně lžící kokosového mléka.

Tato polévka je jako teplé objetí v chladný den. Kombinace sladké mrkve, exotického koření a krémového kokosového mléka vytváří harmonii chutí, která vás přenese na daleké cesty, i když sedíte pohodlně doma.

3. Mrkvové hranolky pečené v troubě

Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce parmezánu (volitelné)

Na bylinkový dip:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylin (pažitka, petržel, bazalka)
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: 1. Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. 2. Mrkve oloupejte a nakrájejte na hranolky (přibližně 1 cm silné a 7-8 cm dlouhé). 3. V míse smíchejte olivový olej s rozmarýnem, tymiánem, uzenou paprikou, solí a pepřem. 4. Přidejte mrkvové hranolky a důkladně promíchejte, aby byly všechny pokryté kořeněnou směsí. 5. Rozložte hranolky na plech v jedné vrstvě, aby se nepřekrývaly. 6. Pečte 25-30 minut, v polovině času hranolky otočte. 7. Pokud chcete, posypte je těsně před koncem pečení nastrouhaným parmezánem. 8. Podávejte horké jako přílohu nebo jako zdravou svačinu s bylinkovým dipem.

dip: smíchejte všechny ingredience v misce a nechte v lednici odpočinout.

Tyto mrkvové hranolky jsou zdravou alternativou klasických bramborových. Jejich přirozená sladkost v kombinaci s bylinkami vytváří neodolatelnou chuť, která přesvědčí i ty největší odpůrce zeleniny.

4. Mrkvovo-zázvorový fresh

Ingredience:

  • 6 středně velkých mrkví
  • 2 jablka
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 citronu
  • 1 lžička medu (volitelné)
  • špetka mleté skořice
  • kostky ledu na podávání

Postup: 1. Mrkve důkladně omyjte a v případě potřeby oloupejte. Jablka omyjte a zbavte jádřince. 2. Zázvor oloupejte a připravte citron. 3. Všechny ingredience vložte do odšťavňovače a získejte čerstvou šťávu. 4. Pokud nemáte odšťavňovač, nakrájejte suroviny na kousky a rozmixujte je s trochou vody v silném mixéru. Poté směs přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko. 5. Podle chuti oslaďte medem a dochuťte skořicí. 6. Podávejte vychlazené s kostkami ledu.

Tento osvěžující nápoj je skutečnou vitamínovou bombou. Představte si, jak každý doušek naplňuje vaše tělo energií a vitalitou, jako kdyby tisíce malých slunéčních paprsků rozsvěcovaly každou buňku vašeho těla.

5. Mrkvové placičky s quinoou

Ingredience:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 150 g uvařené quinoy
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky (nebo bezlepkové alternativy)
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru nebo petržele
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej na smažení

Postup: 1. Nastrouhanou mrkev vložte do mísy a lehce ji posolte. Nechte 10 minut odstát a poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu. 2. K mrkvi přidejte uvařenou quinou, nasekanou cibuli, česnek, koření, bylinky, vejce a mouku. Důkladně promíchejte. 3. Směs ochuťte solí a pepřem. 4. V pánvi rozehřejte olivový olej. Lžící nabírejte směs a tvořte placičky, které lehce zploštěte. 5. Smažte z obou stran dozlatova, přibližně 3-4 minuty z každé strany. 6. Hotové placičky nechte okapat na papírových ubrouscích. 7. Podávejte teplé s jogurtovým dipem nebo jako přílohu k masu či salátu.

Tyto mrkvové placičky s quinoou jsou perfektní kombinací chuti a výživy. Quinoa dodává bílkoviny, zatímco mrkev přináší sladkost a vitamíny. Je to jako malé sluníčko na talíři, které vás zahřeje i v nejchladnějším dni.

6. Mrkvovo-jablečné muffiny s ořechy

Ingredience:

  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 1 větší jablko, nastrouhané
  • 250 g celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 ml řepkového oleje
  • 100 ml jablečného džusu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek (volitelně)

Postup: 1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky. 2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a muškátový oříšek. 3. V jiné míse rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej a jablečný džus. 4. Do mokrých ingrediencí vmíchejte suché, jen do spojení (nepřemíchávejte). 5. Přidejte nastrouhanou mrkev, jablko, ořechy a případně rozinky, jemně promíchejte. 6. Těsto rozdělte do košíčků a pečte asi 20-25 minut. 7. Nechte muffiny vychladnout na mřížce.

Tyto muffiny jsou perfektní snídaní na cestách nebo svačinou do školy či práce. Spojení mrkve a jablek vytváří přirozenou sladkost, která vás udrží v energii po celé dopoledne.

7. Pikantní mrkvové placičky s koriandrem

Ingredience:

  • 400 g nastrouhané mrkve
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky (nebo cizrnové pro bezlepkovou variantu)
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • hrst čerstvého koriandru, nasekaného
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej na smažení
  • jogurt s česnekem na podávání

Postup: 1. Nastrouhanou mrkev vložte do mísy, lehce osolte a nechte 10 minut odstát. Poté ji vymačkejte od přebytečné tekutiny. 2. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, koření, nasekaný koriandr, vejce a mouku. Vše důkladně promíchejte. 3. Rozehřejte pánev s trochou olivového oleje. 4. Lžící nabírejte těsto a tvořte placičky přímo na pánvi, každou placičku lehce zploštěte. 5. Smažte z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany. 6. Hotové placičky nechte okapat na papírových ubrouscích. 7. Podávejte teplé s česnekovým jogurtem.

Tyto křupavé placičky jsou jako malý ohňostroj chutí ve vašich ústech. Sladkost mrkve kontrastuje s aromatickým kmínem a svěžestí koriandru, což vytváří dokonalou předkrmovou symfonii.

8. Mrkvový salát s pomerančem a zázvorem

Ingredience:

  • 4 velké mrkve, nastrouhané na tenké proužky
  • 2 pomeranče, oloupané a nakrájené na segmenty
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • hrst čerstvé máty, nasekané
  • 60 g pražených slunečnicových semínek
  • sůl podle chuti

Postup: 1. Nastrouhanou mrkev vložte do velké mísy. 2. Přidejte pomerančové segmenty a opatrně promíchejte. 3. V malé misce smíchejte nastrouhaný zázvor, olivový olej, med, citronovou šťávu a špetku soli. 4. Zálivku přelijte přes mrkev a pomeranče, důkladně promíchejte. 5. Před podáváním posypte nasekanou mátou a praženými slunečnicovými semínky.

Tento osvěžující salát je jako paprsek slunce na vašem talíři. Kombinace sladké mrkve, šťavnatého pomeranče a pikantního zázvoru probudí vaše chuťové buňky a přinese vám energii jižních krajů.

9. Pečená mrkev s medem a tymiánem

Ingredience:

  • 1 kg mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • hrst nasekaných pistácií na ozdobu

Postup: 1. Předehřejte troubu na 200 °C. 2. Mrkev očistěte a nakrájejte podélně na čtvrtky nebo osminy (podle velikosti). 3. V míse smíchejte olivový olej, med, lístky tymiánu, česnek, sůl a pepř. 4. Mrkev důkladně promíchejte s připravenou marinádou. 5. Rozprostřete mrkev na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. 6. Pečte 25-30 minut, dokud mrkev nezměkne a okraje nezačnou karamelizovat. 7. Podávejte posypané nasekanými pistáciemi.

Tato pečená mrkev je jako ukázka toho, jak jednoduchá příprava může proměnit běžnou zeleninu v gurmánský zážitek. Karamelizované okraje a aromatický tymián vytvoří přílohu, která zastíní i hlavní chod.

10. Mrkvové smoothie s ananasem a zázvorem

Ingredience:

  • 2 velké mrkve, očištěné a nakrájené
  • 1 šálek čerstvého ananasu, nakrájeného na kousky
  • 1 banán
  • 2 cm čerstvého zázvoru, oloupaného
  • 250 ml pomerančového džusu
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 6 kostek ledu
  • 1 lžička kurkumy (volitelně)

Postup: 1. Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru. 2. Mixujte na vysoký výkon, dokud nezískáte hladké smoothie. 3. Podávejte ihned, ozdobené plátkem pomeranče nebo ananasu.

Toto vitaminové smoothie je jako tekuté slunce ve sklenici. Každý doušek vám dodá energii a vitalitu díky kombinaci antioxidantů z mrkve, enzymů z ananasu a protizánětlivých látek ze zázvoru.

11. Mrkvový chléb s vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru (volitelné)

Postup:

1. V míse smíchejte obě mouky, droždí a sůl.
2. V jiné nádobě smíchejte vlažnou vodu, olivový olej a med.
3. Přidejte tekutou směs k mouce a začněte míchat, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Přimíchejte nastrouhanou mrkev, nasekané vlašské ořechy a koření.
5. Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
6. Vložte těsto do mísy potřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1-1,5 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
7. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněťte, vytvarujte do bochníku a vložte do vymazané a moukou vysypané formy.
8. Nechte ještě 30 minut dokynout.
9. Předehřejte troubu na 200 °C.
10. Povrch chleba potřete vodou a můžete posypat trochou ovesných vloček nebo nasekaných ořechů.
11. Pečte 35-40 minut, dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu a při poklepání na spodek nezní dutě.
12. Hotový chléb vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Tipy:

Před podáváním můžete podávat s máslem nebo kvalitním olivovým olejem.
Chléb je výborný čerstvý, ale vydrží i několik dní v uzavřené nádobě.
Můžete přidat i další semínka (dýňová, slunečnicová) pro ještě výraznější chuť.

12. Mrkvový hummus

Ingredience:

  • 250 g vařené mrkve
  • 400 g konzervovaných cizrn, scezených a propláchnutých
  • 3 lžíce tahini (sezamové pasty)
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 lžíce olivového oleje + trochu na pokapání
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • sůl podle chuti
  • nasekaná petrželka na ozdobu
  • sezamová semínka na ozdobu

Postup: 1. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kousky a vařte v osolené vodě do měkka (asi 15 minut). 2. Vařenou mrkev, cizrnu, tahini, česnek, citronovou šťávu, olivový olej a koření vložte do mixéru. 3. Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo olivového oleje. 4. Ochuťte solí podle potřeby. 5. Přelijte do servírovací misky, vytvořte na povrchu vlnky, pokapejte olivovým olejem a posypte uzenou paprikou, nasekanou petrželkou a sezamovými semínky. 6. Podávejte s pita chlebem, krekry nebo čerstvou zeleninou na namáčení.

Mrkvový hummus je barevnou a chutnou variací na klasický blízkovýchodní dip. Mrkev dodává nejen zářivou oranžovou barvu, ale také jemnou sladkost, která krásně kontrastuje s bohatou chutí tahini a pikantností česneku. Je to nejen lahodný předkrm, ale také zdravá svačina, která vám dodá energii v průběhu dne.

13. Pikantní mrkvové čatní

Ingredience:

  • 500 g mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 2 cibule, nakrájené najemno
  • 2 jablka, oloupaná a nastrouhaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cm kousek zázvoru, nastrouhaný
  • 200 ml jablečného octa
  • 150 g hnědého cukru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • špetka chilli vloček
  • sůl podle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup: 1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova (asi 5 minut). 2. Přidejte česnek a zázvor, smažte další minutu. 3. Přisypte nastrouhanou mrkev, jablka a všechno koření, promíchejte a smažte 2-3 minuty. 4. Přidejte ocet a cukr, promíchejte a přiveďte k varu. 5. Snižte plamen a vařte za občasného míchání 30-40 minut, dokud směs nezhoustne a tekutina se téměř nevyvaří. 6. Horké čatní přelijte do sterilované sklenice, buď zavařte /v troubě v pekáčku s vodou/ a nebo otočte dnem vzhůru a nechte zcela zchladnout.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: