10 TOP receptů z brambor: České poklady naší kuchyně
Brambory jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Tato nenápadná hlíza, která se na naše území dostala až v 18. století, se stala základem mnoha tradičních pokrmů. Pojďme společně objevit 10 vynikajících receptů, které z této všestranné suroviny můžete připravit.
1. Bramborové placky – tradiční české bramboráky
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, mouku, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, až vznikne husté těsto. V pánvi rozehřejeme olej a lžící tvoříme placky, které smažíme z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky pokládáme na papírové utěrky, aby se vsákl přebytečný tuk. Podáváme teplé, ideálně s kyselým zelím nebo samy o sobě.
Tip pro dokonalé bramboráky: Nastrouhanou bramborovou směs nechte před smažením asi 10 minut odstát, aby se uvolnil škrob, který pomůže držet placky pohromadě.
2. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Ingredience:
- 1 kg brambor (ideálně den staré vařené)
- 250 g hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- 300 g uzeného masa
- 1 cibule na osmažení
Postup: Uvařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na menší díly. Z každého dílu vytvoříme placku, do jejíhož středu vložíme kostku uzeného masa. Okraje pečlivě přehneme a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 15-18 minut. Mezitím na pánvi osmažíme nakrájenou cibulku dozlatova. Uvařené knedlíky podáváme přelité osmaženou cibulkou a se zelím nebo kyselou okurkou.
Zajímavost: Bramborové knedlíky se v různých variacích připravují po celé střední Evropě a každý region má svůj specifický recept.
3. Šťouchané brambory s cibulkou a slaninou
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 150 g slaniny
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- sekané bylinky (pažitka, petrželka)
Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím na pánvi opečeme nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a společně osmažíme dozlatova. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo a vidličkou nebo šťouchadlem je rozmačkáme – ne úplně najemno, mají zůstat kousky. Vmícháme opečenou slaninu s cibulí, dochutíme solí a pepřem. Nakonec posypeme sekanými bylinkami. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně s kyselou okurkou.
Tip od babičky: Pro bohatší chuť můžete do šťouchaných brambor přidat trochu zakysané smetany nebo mléka.
4. Klasický bramborový salát
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 4 vejce
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 5 kyselých okurek
- 1 cibule
- 150 g hrášku (mraženého)
- 250 g majonézy
- 2 lžíce hořčice
- sůl, pepř
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a celer uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a také nakrájíme. Okurky a cibuli nakrájíme najemno. Hrášek spaříme horkou vodou. Všechny ingredience opatrně promícháme v míse, přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř. Důkladně, ale jemně promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet, ideálně přes noc. Bramborový salát je tradičním doprovodem k řízku, zejména na Vánoce.
Regionální variace: V některých částech Česka se do bramborového salátu přidává i jablko, které dodá lehkou sladkokyselou chuť.
5. Bramborová polévka – „Bramboračka“
Ingredience:
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce sušených hub (namočených)
- pažitka na ozdobu
Postup: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce orestujeme. Zaprášíme moukou, zamícháme a zalijeme vývarem. Přidáme na kostky nakrájené brambory, namočené a nakrájené houby, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vaříme doměkka, asi 20 minut. Nakonec přidáme majoránku, krátce povaříme a odstavíme. Při servírování posypeme sekanou pažitkou. Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem.
Historický kontext: Bramborová polévka byla v minulosti jídlem chudých, dnes je však oblíbeným pokrmem ve všech společenských vrstvách a často se podává jako zahřívací pokrm na horských chatách.
6. Domácí bramborové noky s mákem
Ingredience:
- 800 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 100 g máku
- 80 g moučkového cukru
- 100 g másla
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé prolisujeme nebo nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme válečky o průměru asi 2 cm, které nakrájíme na kousky dlouhé asi 2-3 cm. Noky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 3-4 minuty). Mezitím v misce smícháme mletý mák s cukrem. Máslo rozpustíme. Uvařené noky scedíme, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme makovou směsí a zlehka promícháme. Můžeme podávat i se švestkovým kompotem nebo povidly.
Variace: Místo máku můžete noky podávat s tvarohem, strouhaným perníkem nebo opraženou strouhankou s cukrem.
7. Zapečené brambory se smetanou a sýrem
Ingredience:
- 1,5 kg brambor
- 300 ml smetany na vaření
- 200 g strouhaného sýra (eidam nebo gouda)
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- máslo na vymazání pekáče
Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme máslem. Brambory vrstvíme do pekáče, každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme trochou strouhaného muškátového oříšku. Smetanu smícháme s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Touto směsí zalijeme brambory v pekáči. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě při 180 °C asi 45-60 minut, dokud brambory nezměknou a povrch nezezlátne. Podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně se zeleninovým salátem.
Kuchařský tip: Pro ještě bohatší chuť můžete mezi vrstvy brambor přidat plátky cibule nebo kousky slaniny.
8. Tradiční české škubánky
Ingredience:
- 800 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- sůl
- 100 g másla
- 100 g máku nebo tvarohu
- 50 g moučkového cukru
Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme (ale trochu si necháme), brambory rozmačkáme a ještě horké smícháme s moukou. Vypracujeme těsto, které by nemělo být příliš tuhé ani řídké – v případě potřeby přidáme trochu horké vody. Z těsta lžící vykrajujeme menší noky – škubánky. Podáváme posypané mákem nebo tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Škubánky jsou výborné i jako příloha ke guláši nebo dušenému masu.
Lidová tradice: Škubánky byly tradičním postním jídlem, které se připravovalo zejména v chudších rodinách, kde dokázaly zasytit a zároveň nebyly nákladné.
9. Bramborové placičky s tvarohem
Ingredience:
- 500 g brambor
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- olej na smažení
- 250 g tvarohu
- 100 ml smetany
- 2 lžíce cukru
- vanilkový cukr
Postup: Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, vymačkáme přebytečnou vodu a smícháme s moukou, vejcem a solí. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Mezitím smícháme tvaroh se smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem. Hotové placičky podáváme potřené tvarohovou směsí. Můžeme dozdobit ovocem nebo džemem.
Regionální zajímavost: V některých částech Moravy se podobné placičky podávají se škvarkovou pomazánkou jako slané jídlo.
10. Bramborové knedlíky s ovocem
Ingredience:
- 800 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 500 g švestek nebo meruněk
- 50 g strouhanky
- 50 g másla
- cukr a skořice na posypání
- tvaroh na podávání
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme válec, který rozkrájíme na stejné díly. Každý díl rozplácneme na placku, doprostřed položíme vypeckovanou švestku nebo meruňku (můžeme do ovoce přidat trochu cukru), okraje pečlivě uzavřeme a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 8-10 minut. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a opražíme v něm strouhanku. Uvařené knedlíky posypeme opraženou strouhankou, cukrem, skořicí a podáváme s tvarohem.
Sezónní tip: Tento recept je ideální připravovat v létě a na podzim, kdy je k dispozici čerstvé sezónní ovoce. Kromě švestek a meruněk můžete použít i jahody nebo borůvky.
Brambory jsou skutečně všestrannou surovinou, která v české kuchyni zaujímá čestné místo. Ať už je připravíte jako hlavní jídlo, přílohu, polévku nebo dokonce dezert, vždy potěší chuťové buňky a zasytí. Tyto tradiční recepty jsou součástí našeho kulinářského dědictví a stojí za to je uchovávat a předávat dalším generacím. Tak dobrou chuť!