ŽIVÁ STRAVA: Léto v živé stravě

Po jarní rozmanitosti palety zelených barev bylin a různých druhů salátů přicházejí letní měsíce s pestrou nabídkou ovoce a zeleniny. Jsou to měsíce opravdové hojnosti darů přírody s paletou tmavších barev, především různých odstínů červené. Úkolem jara bylo pročistit a oživit těla po dlouhých zimních měsících prostřednictvím zeleného zázraku přírody – chlorofylu. V zimních měsících tvořily jídelníček přece jen těžší – zahřívající potraviny: ořechy, semena, sušené ovoce, obiloviny, pohanka a oleje. Byly důležité, aby se tělo ochránilo před zimním chladem.

Podle Tradiční čínské medicíny se řadí k létu element ohně, je třeba tedy jíst potraviny, které nás zevnitř osvěžují a ochlazují. Pokud bychom jedli potraviny, které nás zevnitř zahřívají, znamenalo by to velkou zátěž pro srdce, které je v tomto období nejaktivnějším orgánem. Funkcí srdce  je pumpovat krev a tím zajišťovat přepravu všech výživných látek do celého těla. Ale je také sídlem naší psychiky, naších emocí a je sídlem našeho Já. Párovým orgánem je tenké střevo. A také na něm závisí naše krev a výživa celého těla. Živiny z potravy přemění na krev a tu srdce následně rozvede do celého těla.

Pokud dokážeme vnímat přírodu vnímat v celé její kráse a jejích souvislostech, pak také dokážeme žít zdravě. Prospívat tělu vhodným a dostatečným pohybem, dělat věci, které nás naplňují a baví a mít na talíři vhodné potraviny. Na drobnějších i větších keřích najdeme bobulovité plody, které jsou skutečnými léky přírody, a proto bychom jich měli v době jejich zralosti konzumovat co nejvíce. Jsou především zdrojem vitamínu C, jsou bohaté na draslík, hořčík a mangan. Tyto látky pomáhají stabilizovat krevní tlak. Obsahují 80 až 90% vody, takže velmi dobře čistí náš organismus a pomáhají při spalování tuků.

Velkým zdrojem vitamínu C je především černý rybíz (ze 100 g černého rybízu získáme až 30 mg vitamínu C). Řadíme jej mezi rostlinné antioxidanty (přispívají k ochraně buněk a celého imunitního sytému). Další ovoce, které patří do letní nabídky, jsou peckoviny.  K nim se řadí také třešně. Mají blahodárný vliv na lidský organismus, pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Podporují vyměšování trávících šťáv a moči. Díky velkému obsahu jódu působí příznivě na štítnou žlázu. Jsou velmi dobrým zdrojem organického vápníku, který je důležitý pro zdravý růst a stav kostí a zubů.

Oblíbenou zeleninou letního období jsou také melouny, které si přiřazujeme mezi ovoce. Dužnina obsahuje 90% vody a je velkým zdrojem minerálů, vitamínů a další cenných látek, které působí proti civilizačním chorobám. Meloun má silné močopudné a žlučopudné vlastnosti, podporuje peristaltiku, působí příznivě na játra, ledviny, srdce a cévy. Velmi důležité je jíst meloun vždy samotný, bez kombinací s dalšími potravinami (meloun je velice náchylný k fermentaci, pokud setrvává v žaludku dlouho díky jiným potravinám).

ČTĚTE TAKÉ:  LAHODNÝ JABLEČNÝ ČAJ

K létu patří také další vynikající zelenina, kterou jsou okurky a rajčata. Okurky díky značnému obsahu draslíku dokáží přirozeným způsobem odvodňovat organismus, působí dobře na krevní oběh. Obsahují 90 – 96% vody, 2,5% cukru a minerály a vitamíny, především vitamín C. Po zpracování okurku hned jíme, neboť dochází rychle ke ztrátě tohoto vitamínu. Pročišťuje celkově organismus a povzbuzuje ledviny. Působí příznivě a hojivě na pokožku.

Rajčata podporují krvetvorbu, prospívají vlasům, nehtům a kůži. Chrání srdce a posilují imunitu. Mají také značné antibakteriální účinky.

Všechny tyto potraviny a další bohatá nabídka letních plodů jsou přínosným zdrojem zdraví, pokud je konzumujeme v jejich přírodní formě, tepelně neupravené. Všechny látky včetně enzymů v nich zůstanou tak, jak to s nimi příroda pro naše zdraví zamýšlela: jako zdroj životní energie.

Autorka: Anna Hýžová, autorka knih a zakladatelka Školy živé stravy www.ziva-strava.cz

RAW RECEPTY:

• Okurková polévka – 1 porce
Ingredience: okurka, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 str. česneku, ¼ lžičky kurkumy, čerstvý libeček s kopr, 50 ml voda.Vše mixneme.

Můžeme přidat nakrájenou jarní cibulku a

• Pomazánka ze slunečnicových semínek

Ingredience:

1½  hrnku slunečnicových semínek
1/3  hrnku citronové šťávy
1 stroužek česneku
hrst jarní cibulky
¼  šálku zelené petrželky
špetka chilli

Slunečnicová semínka namočíme do čisté vody na 12 hodin, propláchneme a rozmixujeme. Přidáme ostatní ingredience a krátce domixujeme. Mažeme na plátky okurky a rajčete.

Slunečnicové semínko

Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy. Vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu.

Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale dobře usušená.

 

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: