Zázračná kopřivová semínka

To, že kopřivu (především na jaře) využíváme na špenát či smoothie, sbíráme na čaj a využíváme jako bylinku, která skvěle očišťuje, už je notoricky známé každému.

Víte ale, že můžete sbírat i zralá semínka kopřivy dvoudomé? Kromě toho, že jí tím zčásti znemožníte rozmnožování (rozmnožuje se vegetativně i generativně) a tím zaplavení zahrady, získáte i skvělý produkt, který má řadu prospěšných látek.

Zralá semínka totiž obsahují vitamíny A, B, C, E a F, draslík, vápník, železo a chlorofyl. Pomáhají při nejrůznějších infekcích, při chronické únavě, kloubních a autoimunitních onemocněních, zánětech močových cest a střev, při vypadávání a lámavosti vlasů a při problémech s pokožkou, zpevňují nehty. Podporují látkovou výměnu, imunitu, tvorbu mateřského mléka a potenci. Pozitivně ovlivňují zdraví prostaty a povzbuzují libido.

Lidoví léčitelé je zároveň doporučují pro úpravu hladiny krevního cukru, podporu funkcí jater a žlučníku a v neposlední řadě i prevenci ledvinových kamenů. Můžeme jimi posypat chléb s pomazánkou, přidat do polévky, do koktejlů, do salátů, do jogurtů nebo z nich udělat pesto, či bylinkovou sůl. Čerstvá semínka můžeme též naložit do oleje, nebo nejprve trochu podrtit, pak v puse ještě rozkousat a zapít. Často se také nakládají do medu (na 1 litr medu stačí asi 75 gramů), nebo se dávají do vína.

Semínka z kopřivy dvoudomé se získávají tak, že kopřivu nakloníte nad misku a jednoduše vydrolíte (pokud to jde hůř, kopřiva je ještě v květu a není pro sběr semínek vhodná doba).

KOPŘIVOVÉ VÍNO: 50 g kopřivových semen  rozdrťte ve hmoždíři a přelijte 3/4 litrem přírodního bílého vína. nechte 10 dnů stát a občas ji řádně promíchejte. Poté víno přeceďte. V případě, že se tato směs rostlinnými částmi zakalí, okamžitě ji povařte a znovu přefiltrujte. Lahev je přitom třeba vypláchnout roztokem jedné čajové lžičky kyseliny citronové na ½ litr horké vody. Do vína ještě přidejte 100 g čistého včelího medu  nebo ovocného cukru. Pečlivě uzavřenou láhev uložte do ledničky, kde vydrží asi měsíc. Denně vypijte maximálně 3 likérové skleničky vína.

ČTĚTE TAKÉ:  Teplo, trávicí oheň a životní síla

KOPŘIVOVÉ PESTO: Rozmixujte čerstvá kopřivová semínka s olejem, solí a česnekem, můžete přidat další bylinky dle chuti – například bazalku, slunečnicová semínka nebo parmezán. Uchovávejte v uzavřené skleničce v lednici.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: