Říjen – měsíc žaludku

Čínská medicína vnímá žaludek jako klíč k energii čchi, která se získává z potravy. A potrava (stejně jako láska) samozřejmě prochází žaludkem. Právě žaludek je v říjnu orgán, který je nejvíce oslabený a proto bychom se mu měli více věnovat. Každý orgán souvisí také s ročním obdobím a proto je dobré sledovat a vnímat přírodu a pokud to alespoň trochu jde, podřídit se jejím rytmům. Nyní nastal podzim, kdy se pomalu příroda a vše živé v ní, chystá na odpočinek, vše se zpomaluje a uklidňuje. A  to bychom měli zkusit i my.

Žaludek je doplňkový orgán ke slinivce a slezině (jejichž měsíc je září). Stravu rozmělníme zuby, smícháme se štěpícími slinami a posíláme dále přes jícen do žaludku. Tam se – ideálně co nejvíce rozmělněná – potrava míchá se žaludečními šťávami, které připravují potravinový mix pro střeva, ve kterých se finálně vstřebávají živiny do těla, a odděluje odpad.

Symbolicky představuje žaludek schopnost přijímání a tedy i jistou míru otevřenosti vůči vnějšímu světu. Některé situace v životě těžce neseme – těžce trávíme. Nedokážeme je přijmout a zvládnout. A pak náš žaludek trpí. Je totiž emočně nejcitlivějším orgánem našeho těla. Proto všechny stresy, které v životě zažíváme oslabují funkci žaludku. Pokud něco nemůžeme pořádně strávit – ať už se jedná o jídlo, nebo i myšlenky a situace, projeví se to právě v žaludku. Zánět žaludeční sliznice, žaludeční vředy, bolest a tlak v oblasti žaludku. Problém se žaludkem se však může projevit i méně „okatě“ jako časté nadýmání, pálení žáhy, zvýšená kazivost zubů, paradentóza, krvácení dásní, zápach z úst, pocit plnosti. To vše ale může přejít do závažnějších stavů.

Pokud některým z vyjmenovaných problémů trpíte, zastavte se a zamyslete se nad svou psychikou. Když jíte, jezte s pozorností co vlastně jíte, jak to chutná, vypadá i voní. Jídlo si užívejte a nenechte se rušit čtením, mobilem, počítačem nebo televizí a prací. Jezte lehké, avšak posilující pokrmy a k dochucení zvolte jemnější koření.

ČTĚTE TAKÉ:  RADY DO ZAHRADY: ZALOŽTE SI KVETOUCÍ LOUKU

Doporučovány jsou žluté fazole, sójové boby, hrách, pšenice, ječmen, pohanka, neloupaná rýže, dýně, tykve, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, brambory, mrkev, žluté papriky, celer, hrušky, jablka. Z bylinek bazalka, lékořice, pažitka, a z koření pepř, fenykl, hřebíček, kmín, majoránka. Mléčné výrobky je lépe zcela vyloučit.

  • Čaj na posílení žaludku

Z bylinek je vhodné použít na posílení žaludku a celého trávení měsíček, řepík, kopřivu, zeměžluč či pelyněk nebo jejich vzájemnou kombinaci.

Uvařte si z těchto bylinek čaj a v pohodě, třeba na podzimním sluníčku, si ho pomalu vypijte.

Krásný říjen!

Ukažte tento článek i vašim přátelům: