SVATOMARTINSKÉ KOLÁČKY

Těsto:
hladká mouka –  500g
špetka soli
cukr krupice – 100g
2 žloutky
1 vejce + na potření
droždí – 42g
mléko 200–250 ml
sádlo – 180 ml
máslo – rozpuštěné, na potření
rum – pár kapek pro chuť

Náplň:
povidla – 400g (lze využít makovou nebo tvarohová náplň)
oloupané mandle, případně rozinky – na ozdobu

Drobenka na posypání:
máslo  – 150g
cukr krupice – 100g
hrubá mouka – 150 g

JAK NA TO?
Do mísy vložte mouku, špetku soli a přidejte cukr, vejce, droždí (na kousky) a žloutky. Pomalu přilijte mléko a po něm rozpuštěné téměř vystydlé sádlo. Vypracujte těsto, které bude hladké a nebude se lepit. Lze jej poprášit moukou a pak nechte odpočinout a kynout na teplém místě asi třičtvrtě hodiny. Až těsto vykyne, ještě jednou ho propracujte na lehce pomoučeném vále. Těsto lehce oddělte na zhruba dvacet menších bochánků. Každý z nich roztlačte dnem sklenice. Vznikne důlek pro náplň. Zapněte troubu a předehřívejte zhruba na 180°C.

Vzniklé koláčky zatím bez náplně potřete rozmíchaným vejcem, naplňte připravenou náplní, ozdobte mandlemi nebo rozinkami, posypte drobenkou (vznikne pouhým promícháním uvedených surovin) a dejte péct. Koláčky jsou hotové, jakmile jejich okraje zezlátnou. Ještě teplé je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Po vychladnutí doporučujeme navrch poprášit moučkovým cukrem.

A KE KOLÁČKŮM SI PŘEČTĚTE NĚCO VÍC O SVATÉM MARTINOVI I SVATOMARTINSKÉM VÍNU

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Jeden myslel na “SVATOMARTINSKÉ KOLÁČKY

Komentáře nejsou povoleny.