ROVNOVÁHA JE NÁŠ CÍL

Metabolická rovnováha je základem štíhlosti a zdraví. Když pochopíme její stěžejní význam pro naše zdraví, jsme již na půli cesty k úspěchu. Z pohledu Tradiční čínské medicíny (TCM) je rovnováha vyjádřena pojmy jin a jang. Jsou to dva protiklady, které musí být vyvážené. Právě rovnováha těchto protikladů je základem tělesného a duševního zdraví. Nemoc vzniká, jestliže tělo svou rovnováhu ztrácí. Podle TCM je návrat ke zdraví opětovným získáním této rovnováhy.

Podle TCM správný pohled na výživu nespočívá v příkazech či zákazech ani v označování zdravých a nezdravých potravin. V TCM také nerozhoduje, kolik kalorií, tuků a cukrů daný pokrm má, protože výběr kvalitních a průmyslově neupravených potravin je základem této kuchyně!

Podle TCM je rozhodující, jak se po konzumaci pokrmu cítíme. Správně sestavený pokrm musí zasytit, musí nabíjet životní energií Qi (čchi), kterou roztáčí, aby mohla plynule proudit celým naším tělem. Pokrm musí být také harmonií pěti chutí. A právě takto sestavený a vyvážený pokrm přispívá k rovnováze a zdraví.

Podle západní dietologie je tělo v rovnováze, tedy štíhlé a zdravé, jestliže je hladina metabolických hormonů v našem těle vyvážená. Hormony jsou chemické látky roznášené krví, které vylučují buňky v jedné části těla a vážou se na receptory v jiné části těla. Hormony si můžeme představit jako pošťáky, kteří doručují zprávy z jednoho místa na druhé.

Hormony se snaží pracovat tak, aby udržovaly tělo v neustálé rovnováze (homeostázi). Strava, kterou denně konzumujeme, je nejen souborem makro- a mikroživin, ale současně spouští různé hormonální odezvy. Hormony jsou zodpovědné za to, kam živiny půjdou a kde se uloží, aby to bylo ku prospěchu našeho těla. Prostřednictvím konzumovaných potravin ovlivňujeme práci hormonů v jejich snaze udržovat metabolickou rovnováhu.

Fungování lidského metabolismu je velice komplikovaná souhra obrovského orchestru, kde má každý „hudebník“ svou důležitou roli. Současná věda se zaměřila na studium čtyř hormonů, na základě kterých si vysvětlíme, jak je v těle udržována metabolická rovnováha.

PRAVOMOCI ČTYŘ HORMONŮ, KTERÉ UDRŽUJÍ METABOLICKOU ROVNOVÁHU

INZULÍN – který vylučují beta buňky slinivky břišní, zajišťuje vyváženou hladinu cukru v krvi,  jeden z klíčových hormonů našeho metabolismu, zajišťující ukládání makroživin (cukry, bílkoviny a tuky) do buněk. Nejznámější je jeho funkce udržování vyvážené hladiny krevního cukru.

ČTĚTE TAKÉ:  POWER JÓGA VITALIZUJE TĚLO A POMÁHÁ I HUBNOUT

LEPTIN – udržuje vyváženou hladinu tuků v těle, je zodpovědný za štíhlost a nazývá se také hormon nasycení. Reguluje totiž vyváženou hladinu tuků v těle. Produkují ho tukové buňky. Při zvýšeném množství volného tuku v těle se automaticky zvyšuje i hladina leptinu. Leptin komunikuje s mozkem, kterému dává informace o množství tuku v těle. Mozek následně vysílá pokyny k našemu chování. V případě, že mozek nedostává zprávu od leptinu, chápe situaci tak, že hladina tuku v těle je nízká. Tudíž přikazuje tělu jíst více.

GLUKAGON –  uvolňuje do krve energii uloženou v jaterních nebo tukových buňkách. Je vylučován alfa buňkami slinivky břišní.  Glukagon má za úkol hlídat, aby hladina krevního cukru neklesla příliš, jinak by se tělo dostalo do stavu hypoglykémie. První, kdo reaguje na nedostatek energie v těle, je mozek a nervový systém. Proto také nízkou hladinu cukru v krvi vnímáme zvýšenou nervozitou.

KORTIZOL– stresový hormon, atakující přeměnu glykogenu na glukózu, je vylučován žlázami nadledvinek jako odpověď na nízkou hladinu cukru v těle. V případě, že poklesne naše hladina krevního cukru, reaguje tělo na tuto stresovou reakci vyloučením kortizolu, který dává pokyn k uvolnění cukru ze zásob do krve. Kortizol podobně jako leptin sleduje také čtyřiadvacetihodinový cyklus těla v závisloti na střídání světla a tmy. 

Za předpokladu, že je naše tělo v rovnováze, vše funguje tak jak má. Je to vlastně jednoduché, hormony vše řídí za nás a my se cítíme skvěle. Jediné, co musíme pro tuto rovnováhu udělat, je konzumovat správně sestavené a vyvážené pokrmy, které hormonální rovnováhu podpoří. Správně sestavený a vyvážený pokrm vyvolává správnou hormonální odezvu!

Text pochází z knihy Dej tělu šanci, autorka Ivana Stenzlová, nakladatelství Smart Press.

Pokračování v tématu každý měsíc v novinách Český ráj v akci!

Ukažte tento článek i vašim přátelům: