RECEPTY S KLÍČKY

RECEPTY S KLÍČKY
Klíčky jsou zdrojem mnoha živin. Obsahují vitamíny C, E, A, D, K, řadu vitamínů B, vápník, magnesium, fosfor, železo, bílkoviny a enzymy. V lednici vydrží asi týden. Jak na klíčení se dozvíte TADY.
Jakmile budete mít klíčky „hotové“ vrhněte se na některý z receptů (a nebo je zobejte i samotné):

SALÁT S KLÍČKY

Ingredience: 200 g mrkve, 200 g celeru, 100 g pórku, 50 g cibule či šalotky, olivový olej, sůl, třtinový cukr, vinný ocet, libovolné klíčky či výhonky. 

Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na stejnoměrné plátky nebo nudličky a spařte je vroucí vodou, poté slijte a nechte zchladnout. To samé udělejte s pórkem. Jemně nakrájenou cibuli šlehejte spolu se solí a cukrem v oleji alespoň 5 minut. Potom přidejte vinný ocet, promíchejte a vmíchejte do zeleniny. Na závěr přizdobíme, nebo (dle množství) lehce vmícháme naklíčená semínka. Můžete doplnit kysanou smetanou s křenem, kousky sýrů a podobně.

Na pánvi rozpalte olej, vhoďte do něj klíčky munga a 1–2 minuty je smažte. Přisypte uvařenou rýži a hrášek, přilijte sójovou omáčku a přisypte cukr. Ještě vše 2–3 minuty smažte a pak ihned podávejte.

SMAŽENÁ RÝŽE S KLÍČKY

Ingredience: 1 hrnek dlouhozrnné rýže (basmati), 2 lžíce oleje, 200g klíčky (ideálně mungo, ale lze využít jakékoliv), 200g mraženého (nebo čerstvého) hrášku, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce cukru.

Rýži uvařte doměkka podle návodu na obalu. Pokud použijete rýži basmati, namočte ji před vařením alespoň na půl hodiny do studené vody, nebo pořádně propláchněte.

Na pánvi rozpalte olej, vhoďte do něj klíčky munga a 1–2 minuty je smažte. Poté přisypte uvařenou rýži a hrášek, přilijte sójovou omáčku a přisypte cukr. Smažte celé ještě 2–3 minuty a pak ihned podávejte.

 

POLÉVKA Z NAKLÍČENÉ CIZRNY S MIXEM KLÍČKŮ

Ingredience (na 2 porce): 1 cibule, stroužek česneku, kousek másla, 1 lžička uzené/sladké papriky, hrst naklíčené cizrny, 1 lžička majoránky, sůl a směs klíčků (naklíčená čočka, mungo, pohanka).

ČTĚTE TAKÉ:  ROZHOVOR MĚSÍCE: Ferdinand Leffler • „Každá zahrada by měla být plná života, bez ohledu na to, co v ní bude“

Na drobno nakrájenou cibuli a česnek nechte zesklovatět v hrnci s trochou másla. Poté přidejte papriku a nechte trochu opéct. Poté zalijte vodou (asi 400 ml) a nechte vařit do změknutí cizrny. Poté přidejte majoránku, dosolte dle chuti a rozmixujte ponorným mixérem. Nalijte na talíř a navrch přidejte mix klíčků. Dobrou chuť.

TIP: ZKUSTE MRKVOVOU POLÉVKU SE ZÁZVOREM, KTEROU NA ZÁVĚR POSYPETE KLÍČKY… VÝTEČNÉ! recept najdete tady

Hodnocení:
Datum:
Hodnoceno:
Vyzkoušeli jsme v redakci všechny recepty. Olizují se po nich dokonce i muži! Doporučujeme, pokud jste unavení, bez energie a nebo si prostě chcete obohatit svůj jídelníček něčím zeleným, chutným a vydatným!
Hodnocení redakce:
51star1star1star1star1star
Ukažte tento článek i vašim přátelům: