RECEPT: Paštika z černých fazolí a pečené hlívy
Paštika z černých fazolí a pečené hlívy
Černá fazole je pro mě zajímavá už pro svou barvu, v jídle vždy pěkně vynikne. A pečená hlíva je delikatesa. Po vychlazení ji přidávám do salátů nebo ji zkombinuji s nějakou obilovinou či luštěninou, podobně jako v této paštice.
10 porcí, 12 hodin namáčení fazolí + 50 minut vaření fazolí + 40 minut příprava
- 120 g černých fazolí
- 300 g hlívy ústřičné
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky tamari
- 80 g vlašských ořechů
- špetka mletého muškátového květu
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého chilli
- 2 lžíce citronové šťávy
- čerstvá pažitka
- Fazole namočíme na 12 hodin, pak je uvaříme dle návodu do měkka a scedíme.
- Troubu předehřejeme na 170 ºC. Hlívu očistíme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáčku, posypeme čtyřmi nahrubo nasekanými stroužky česneku, bylinkami, zalijeme olivovým olejem a sójovou omáčkou, promícháme a pečeme v troubě asi 20 minut do zlatova. Ořechy můžeme orestovat na sucho v pánvi. Vše necháme vychladnout.
- Fazole, hlívu a ořechy vložíme do mixéru, přidáme muškátový květ, sůl, uzenou papriku, mleté chilli a citronovou šťávu, zalijeme asi 100 ml čerstvé vody a rozmixujeme. Část fazolí si můžeme nechat stranou na ozdobení.
- Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku, utřený stroužek česneku a promícháme.
tip: Na pečivu můžeme ještě posypat dalšími najemno nasekanými ořechy a ozdobit čerstvou zeleninou.
Texty pocházejí z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Foto receptů: Petr Klíma
Ukažte tento článek i vašim přátelům: