RECEPT: Paštika z černých fazolí a pečené hlívy

Paštika z černých fazolí a pečené hlívy 

Černá fazole je pro mě zajímavá už pro svou barvu, v jídle vždy pěkně vynikne. A pečená hlíva je delikatesa. Po vychlazení ji přidávám do salátů nebo ji zkombinuji s nějakou obilovinou či luštěninou, podobně jako v této paštice.

10 porcí, 12 hodin namáčení fazolí + 50 minut vaření fazolí + 40 minut příprava

  • 120 g černých fazolí
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce sójové omáčky tamari
  • 80 g vlašských ořechů
  • špetka mletého muškátového květu
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čerstvá pažitka
  1. Fazole namočíme na 12 hodin, pak je uvaříme dle návodu do měkka a scedíme.
  2. Troubu předehřejeme na 170 ºC. Hlívu očistíme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáčku, posypeme čtyřmi nahrubo nasekanými stroužky česneku, bylinkami, zalijeme olivovým olejem a sójovou omáčkou, promícháme a pečeme v troubě asi 20 minut do zlatova. Ořechy můžeme orestovat na sucho v pánvi. Vše necháme vychladnout.
  3. Fazole, hlívu a ořechy vložíme do mixéru, přidáme muškátový květ, sůl, uzenou papriku, mleté chilli a citronovou šťávu, zalijeme asi 100 ml čerstvé vody a rozmixujeme. Část fazolí si můžeme nechat stranou na ozdobení.
  4. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku, utřený stroužek česneku a promícháme.

tip: Na pečivu můžeme ještě posypat dalšími najemno nasekanými ořechy a ozdobit čerstvou zeleninou.

Texty pocházejí z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Foto receptů: Petr Klíma

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry