Recept na bábovku podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Do mísy dejte 125 g změklého másla, 3 žloutky, 60 g moučkového cukru a dva sáčky vanilkového cukru. Celé pořádně promícháme a ušleháme. Poté postupně přiléváme 200 ml vlažného mléka a mícháme do hladka.
Zvlášť do mísy dáme bílky, přidáme špetku soli a šleháme do husté pěny – po částech během šlehání vmícháme 80 g krupicového cukru. Ušlehaný sníh pak pomalu přimícháme ke směsi másla s mlékem. Přidáme ještě 300 g hladké mouky a 1 prášek do pečiva a vše důkladně promícháme.

Větší část těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy. Do zbylého těsta přisypeme kakao a toto tmavé těsto nalijeme také do formy. Šroubovitými pohyby lžící obě části těsta jemně promícháme, čímž vnikne krásný mramorový vzor bábovky. Pečeme 40–45 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

 

M. D. Rettigová, 1785 –1845
– česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka, která byla vydána poprvé roku 1826 a dále vycházela v mnoha vydáních více než sto let. Je beletristicky psaná, základní myšlenkou je nejen rozmanitost, vzhled a chuť jídla, ale také činorodý přístup ženy k domácím pracím.

 

 

 

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry