Podpůrné recepty pro zdraví, radost a vitalitu na počátek roku
Leden a únor jsou dle čínské medicíny ve znamení močového ústrojí. Leden ovlivňuje močový měchýř, únor ledviny. Znamená to, že v tomto období je ideální se na zmíněné orgány zaměřit a to nejen z důvodů jejich „ochrany“ – tedy například být v teple, nenastydnout, ale také jim věnovat zvláštní péči skrze tekutiny a stravu. Jak na to? Iva Georgievová pro vás připravila inspirativní recepty…
ZDENIN ČAJ
Uklidňuje, vitalizuje, dodává pocit sladkosti a radosti ze života. Můžeme si ho udělat jako malou dopolední nebo odpolední svačinu.
Na výrobu tohoto čaje potřebujeme:
Kardamom, čerstvý zázvor, assam čaj (měl by obsahovat světlé a tmavé lístky), mléko (netrvanlivé), kandovaný nebo třtinový cukr.
Do asi 1 litru vody dáme kardamom (asi 1/2 lžičky, lze použít všechny typy na našem trhu – mletý, vyloupané kuličky i celé tobolky). Je velmi důležité, aby voněl. Ke kardamomu přidáme pláteček čerstvého zázvoru. Toto dodržte, jinak by zázvor chuťově přikryl ostatní ingredience. Přidáme cukr. Ve chvíli kdy se koření s vodou a cukrem začne vařit, přidáme mléko a ve chvíli opětného varu přidáme assam čaj (asi 1 lžičku) a vaříme 1 minutu. Ihned přecedíme.
Čaj má velmi lahodnou chuť, uklidňuje a tím i u někoho snižuje chuť na sladké, zasytí, takže může sloužit také jako „jídlo“. Má i protizánětlivý účinek, odstraňuje zubní plak a kámen. Jeho popíjení se hodí více přes den (ideálně mezi 10. a 14. hodinou), kdy pomáhá tvořit klidnou atmosféru, nasytí a doslova uspokojí chuť na sladké. Je možné ho pít i více než 1 hrnek. Kardamom také správně obnovuje střevní mikroflóru.
ZIMNÍ SALÁTY
Na zimní saláty použijeme mrkev, kořenovou petržel, celer, zelí, naklíčené mungo nebo hrách, naklíčenou řeřichu. Do zimních salátů je možné přidat křen s medem.
Podpoříme tím naše správné dýchání a zimní vitalitu. Křen s medem také pomůže rozpustit usazenou rýmu a zahřeje.
Pomazánka, nebo spíše salát z červeného zelí
Červené zelí (½ hlávky), kvalitní pomazánkové máslo (nebo tučný sladce chutnající tvaroh), jablečný ocet, zázvor čerstvý (2 cm kořene), sůl, křen (2-3 cm,.
Červené zelí, křen a zázvor nastrouháme na jemno, osolíme, přidáme pomazánkové máslo a ostatní ingredience. Je velmi vhodné nechat tuto pomazánku chvilku odležet (1 hodinu). Je velmi osvěžující a lehká. Přílohou může být opečený chléb, nejíst studené.
Mrkvový salát s jablky, křenem a orestovanými sezamovými semínky
6 mrkví, 2 jablka, křen, třtinový cukr, troška citrónu a olivový olej.
Mrkev, jablka a křen očistíme a nastrouháme na jemno, přidáme ostatní ingredience a necháme chvilku odstát.
Doporučuji nastrouhanou mrkev lehce orestovat na ghí (zlepší se stravitelnost a lépe se uvolní Beta karoten). Sezamová semínka orestujeme na sucho na pánvičce a posypeme jimi hotový salát.
POHANKOVÁ POLÉVKA NA ZAHŘÁTÍ
(množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky)
1 petržel, 2 mrkve, 1/4 kapusty, 1/3 celeru, troška brokolice a pórku, zelená petrželka ( může být i sušená), majoránka, 4 pepře, 2 zrnka nového koření, kmín, 2 bobkové listy, majoránka, ochucovadlo bez glutamanu sodného, sůl, 1 hrnek pohanky, 3 lžíce jemných ovesných vloček, olivový olej, ghí.
Na olivovém oleji a ghí necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu. Zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience kromě majoránky (tu dáme až před koncem vaření) a vaříme do měkka.
PEČENÁ JABLKA – ideální zimní jemný moučník našich babiček
Zralá jablka zbavíme jádřinců a dáme do pekáčku.Podlijeme je vodou, posypeme skořicí, cukrem a polijeme ghí. Pečeme v troubě nastavené asi na 180 °C. Nejen že nám pečená jablka provoní celý byt, ale připraví nám též dokonalý chuťový požitek. Do zimních jablíček přidávám do volného místa po jádřincích sušené švestky, někdy i rozinky a ořechy.
CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ
Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.
Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.
„Jídlem ke zdraví“
Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.
Cena je 240,- Kč.
„Jídlem k rovnováze a zdraví“
Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.
Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.
Cena je 270,- Kč.
„Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“
Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.
Cena je 250,- Kč.
Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.