PIZZA RAW
Pizzerie se u nás rozmnožily jako houby po dešti. Ale raw pizzu v nich nenajdete. Připravte si ji dle tohoto návodu a na tu klasickou si už možná ani nevzpomenete.
Co potřebujete:
- 150 g / 1 šálek zlatého lněného semínka
- 300 g / 2 šálky kešu nebo mandlí
- 1 cibuli
- 240 ml / 1 šálek vody
- hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna
na rajčatový protlak: - 55 g / 1 šálek sušených rajčat
2 střední rajčata - 2/3 šálku nasekané červené papriky
pár lístků čerstvé bazalky
½ šálku čerstvého koriandru
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku jablečného octa
sůl, černý pepř, oregano
na ozdobu: - 1 papriku
- hrst rukoly
- 100 g / 2/3 šálku černých oliv
- 1 červenou cibuli
Postup:
Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.
Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.
Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.
Můj tip: Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty, nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.
DALŠÍ VÝTEČNÉ RAW RECEPTY NAJDETE V KNIZE – RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU od nakladatelství Smart Press
PÁR DALŠÍCH RAW RECEPTŮ S TOUTO KNIHOU PRO VÁS MÁME TADY…(budeme doplňovat, stavte se příští čtvrtek)
….i my už se u receptů z této knihy olizujeme, podívejte…
O knize:
RAW pro zdraví a krásu
Kuchařka Jitky Adamové
Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!
172 x 240 cm, pevná vazba, 224 stran, ke každému receptu fotografie, rozsáhlý úvod o živé stravě, 499 Kč
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.